vrijdag, 30. juni 2006 - 12:23

Juni was warm zeer droog en zeer zonnig

De Bilt

De zomer is goed op gang gekomen: na de zeer warme mei gaat ook juni als een warme maand de boeken in. Bovendien scheen de zon veel vaker dan normaal en was het zeer droog. In het oosten is zelfs sprake van uitzonderlijke droogte.

Veel plaatsen in Oost-Nederland kregen in juni nog geen 10 mm; op de vliegbasis Twenthe viel maar 5 mm! Zoiets komt zelden voor: in de meetreeksen van ruim honderd jaar is het maar drie keer eerder voorgekomen dat een groot gebied als nu in het oosten zo weinig neerslag kreeg. Met de verwachte warme en droge periode in aantocht kan dat vooral in het oosten gemakkelijk tot droogteproblemen leiden.

Overigens viel in het hele land weinig regen. Gemiddeld over het land 28 mm tegen 71 mm als langjarig gemiddelde. In De Bilt, waar in juni 18 mm viel, was het de op drie na droogste juni tenminste sinds 1901. De zon scheen in juni gemiddeld over het land zo'n 255 uur tegen 192 normaal. Vooral het zuidwesten van zonnig met circa 274 zonuren in Vlissingen.

Verder was het dus weer een warme maand. Gemiddeld komt De Bilt uit op ongeveer 16,7 graden wat 1,5 graad meer is dan het langjarig gemiddelde. De komende tien dagen beloven op en top zomers te worden met soms ook tropische temperaturen van meer dan 30 graden. Het is nog te vroeg om te speculeren over een hittegolf (een serie van minstens 5 zomerse dagen (25,0 graden of meer), waarvan er 3 tropische (30 graden of meer) zijn, maar de kans dat het in juli nog zover komt zit er zeker in.
Provincie:
Tag(s):