vrijdag, 7. juli 2006 - 8:24

Justitie zet aanval internetpiraterij voort

Den Haag

Onder leiding van het Functioneel Parket zijn er afgelopen maandag door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controledienst (FIOD-ECD) tijdens een doorzoeking in een woning in Den Haag en een woning in Den Helder computers en administratie in beslag genomen. Tevens is in Amsterdam een server in beslag genomen.

De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar het in georganiseerd verband op grote schaal inbreuk maken op het auteursrecht via het peer-to-peer netwerk BitTorrent. Er zijn twee verdachten aangehouden en in verzekering gesteld.

Onder leiding van het Functioneel Parket is er door de FIOD-ECD in april 2006 een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de eigenaren/beheerders van de websites www.Liquidtorrent.org, www.liquidtracker.org en www.phoenixtorrent.org. Via deze websites werden auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, muziek, spellen en software door de bezoekers illegaal uitgewisseld.

Bezoekers dienden zich aan te melden als ‘gebruiker’. De gebruikers van de websites dienden als tegenprestatie voor het downloaden bestanden ter beschikking te stellen voor andere gebruikers, het zogenaamde uploaden. De downloader die gebruik maakte van de website was automatisch uploader en dus aanbieder van de bestanden die door derden konden worden gedownload. De gebruiker diende tenminste evenveel bestanden ter upload ter beschikking te stellen als de hoeveelheid bestanden die hij/zij had gedownload, anders werd men uit het systeem verwijderd.

Vermoedelijk werden de websites door de eigenaren -beheerders vanuit hun woonhuis op afstand beheerd. Ten einde de websites ‘uit de lucht te halen’ is vandaag bij de serviceprovider de server waarop de websites ‘draaiden’ in beslag genomen.
Categorie:
Tag(s):