zondag, 25. juni 2006 - 20:43

'Kaartspel' voorbij.....Nederland uitgeschakeld

Na een ongelofelijke harde wedstrijd die daardoor meer op een 'kaartspel' leek dan op voetbal, heeft Nederland het toernooi moeten verlaten, nadat er in het warme Nürnberg met 1-0 van Portugal verloren werd. En hoewel Nederland de hele wedstrijd de betere ploeg was en goed voetbalde, is het toch Portugal dat aanstaande zaterdag in Gelsenkirchen in de kwartfinale speelt tegen Engeland.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en had meteen al een schotkans via Mark van Bommel, die nog geen tien seconden later een hele vroege gele kaart kreeg. Vijf minuten later kreeg ook Boulahrouz een gele kaart na een harde overtreding op Cristiano Ronaldo, die een kwartier later, door de blessure die hij opliep, het veld verliet.

Toen sloeg het noodlot toe. Een moment van onoplettendheid aan de Nederlandse kant zorgde voor een schietkans bij Maniche, die van de mogelijkheid gebruik maakte op er in de 23e minuut 1-0 van te maken.

Nederland werd wel sterker na de tegentreffer, met een prachtige solo-actie van Robin van Persie, die net naast ging. Ook maakte de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov z'n eerste discutabele beslissing, toe hij een voor een overtreding floot van Kuijt, waar Robben een trap tegen de schouder kreeg.

Daarna maakte de scheidsrechter wel een goede beslissing door Costina van het veld te sturen met z'n tweede gele kaart.

Na rust was Nederland wederom de betere ploeg en het kreeg veel kansen. Zo raakte Cocu de lat, werd een schot van Sneijder uit de kruising gehaald en schoot Van Bommel net naast.

Daarna kwam ook Nederland met 10 man te staan. Figo naaide Boulahrouz z'n tweede gele kaart aan, waarna het spel uit de hand begon te lopen voor de Russische arbiter. De gele kaarten werden bijna aan iedereen uitgedeelt in het kwartier dat volgde, zodat de Rus in totaal 15 gele kaarten gaf en VIER rode, toen ook Van Bronkhorst in de blessuretijd nog eens z'n tweede gele kaart kreeg. Het is een absoluut record voor deze scheidsrechter door vier keer rood te trekken in een WK-wedstrijd.

In het laatste kwartier waren ook de kansen aan de Nederlandse zijde. Dirk Kuijt had de meeste mogelijkheden, maar schoot tegen keeper Ricardo aan toen hij er vrij voor kwam en kwam een teenlengte tekort bij een voorzet van de zijkant.

Al met al mocht het niet baten voor Nederland, waardoor vroegtijdige uitschakeling het gevolg is.