donderdag, 29. juni 2006 - 7:14

Kabinet Balkenende II gevallen

Den Haag

Het tweede kabinet Balkenende is donderdagavond gevallen. Door de ontstane crisis na het opzeggen van de steun van de D66 fractie aan het kabinet, besloten de D66 ministers Alexander Pechtold en Laurens Jan Brinkhorst en staatssecretaris Medy van der Laan hun functie neer te leggen. In de verklaring van premier Jan-Peter Balkenende zei hij dat hij morgen het ontslag van de overige ministers en staatssecretarissen aan zal dienen aan koningin Beatrix. In een reactie na afloop van zijn verklaring liet premier Balkenende weten de val ‘betreurenswaardig’ te vinden.

De val van Balkenende II werd in gang gezet, nadat D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan donderdagmiddag in de Kamer de steun van D66 aan het gehele kabinet introk.

De aanleiding voor deze impasse was de korte verklaring van Premier Balkenende donderdagmiddag waarin hij heeft bekendgemaakt dat het kabinet ‘unaniem van mening is’ dat de motie van afkeuring aan het adres van minister Rita Verdonk "geen gevolgen heeft voor het functioneren van het kabinet". Vanmiddag is in de Tweede Kamer een debat aangevangen over de situatie die nu is ontstaan.

Na een lang spoeddebat dat duurde van woensdagavond tot donderdagmorgen 05.30 uur, had coalitiepartij D66 het vertrouwen in Minister Verdonk opgezegd. D66 deed dit door het steunen van een motie van afkeuring die was ingediend door de oppositiepartijen.
GroenLinks diende de motie aan het eind van het spoeddebat in. Het debat ging over de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali en de rol die minister Verdonk daarin heeft gespeeld.

Ook de PVDA, SP en de Christen Unie steunden de motie. CDA, VVD en de LPF hebben de motie niet gesteund waardoor de vereiste meerderheid niet werd behaald.

Minister Verdonk hoefde haar portefeuille formeel dus niet neer te leggen maar doordat D66 als coalitiepartij het vertrouwen in Verdonk heeft opgezegd ‘moet dat leiden tot het vertrek van de minister’, zei D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan. ‘We wachten nu af of het kabinet kiest voor deze minister of voor het voortbestaan van het kabinet als geheel’, aldus van der Laan woensdagnacht.

Premier Balkenende heeft in de loop van de donderdag alle ministers bijeengeroepen voor een spoedberaad om de kabinetscrisis te bespreken.
Provincie:
Tag(s):