maandag, 3. april 2006 - 16:22

Kamer wil 80 kilometerzones opheffen

Den Haag

Als het aan het CDA, VVD en de LPF ligt gaan de 80 kilometerzones rond de grote steden per direct weg schrijft de Staatscourant. Minister Peijs van verkeer moet zo snel mogelijk de snelheid weer verhogen naar 100 km/u.

De partijen reageren hierop naar aanleiding van de cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID). Uit onderzoek van het VID blijkt dat de eerste drie maanden van dit jaar de filedruk met 19,2 procent was toegenomen. Dit komt in grote mate door de verlaging van de maximumsnelheid rond de grote steden. Op deze wegen nam de filedruk toe met 28,8 %.

In het Radio1 Journaal gaf de woordvoerder van de VID aan dat de snelheid om het verkeer door te laten stromen op 90 km/u ligt en de 80 kilometerzones aan de doorstroming van het verkeer niet bijdragen. ‘ De tijd van gewenning aan de zones is voorbij, dus hier ligt het niet aan’ aldus een woordvoerder van de VID

De zones zijn ingesteld om een betere luchtkwaliteit rond de grote steden te realiseren. VVD’er Hofstra zegt in de Staatscourant ‘Ook de milieueffecten zijn niet positief. Het moet mogelijk zijn om binnen een paar dagen de maximumsnelheid aan te passen naar 100 km/u.
Categorie:
Tag(s):