maandag, 6. november 2006 - 11:33

Kennispark Twente krijgt miljoen voor snelle actie

Enschede

De Universiteit Twente krijgt van de provincie Overijssel een bedrag van 1,2 miljoen euro om van de aanwezige kennis werk te maken. Dat moet 10.000 nieuwe banen opleveren in 2020. Het programmaplan Kennispark is opgesteld om bedrijvigheid te stimuleren en daarmee de werkgelegenheid te vergroten en om kennis te laten werken.

Kennispark Twente is een gezamenlijk project van de Universiteit Twente, de gemeente Enschede en de provincie Overijssel. Om het doel van 10.000 nieuwe arbeidsplaatsen te kunnen realiseren in 2020 worden enkele activiteiten op korte termijn uitgevoerd. Het gaat om de volgende onderdelen:

Facility- sharing – meer mogelijkheden om het midden- en kleinbedrijf gebruik te laten maken van de laboratoria, productie- en onderzoeksruimten.
Businessdevelopment – het ontwikkelen van marktgerichte producten op basis van uitgevoerd fundamenteel onderzoek.
Intellectueel eigendom – hoe veranker je eigendomsverhoudingen van kennis op het moment dat meerdere partijen er iets mee gaan doen.
Onderwijs en onderzoek in ondernemersschap.
Coachings- en begeleidingstrajecten voor starters.

Gedeputeerde Carry Abbenhues, verantwoordelijk voor economie en innovatie: “We halen met elkaar alles uit de kast om de kennis te vermarkten. Kennis, kunde, kassa, daar draait het om in het Kennispark Twente. De aanwezige kennis wordt omgezet in productie en expansie.�

In de afgelopen jaren heeft de uitvoering van het plan al geleid tot het opzetten van vier zogenaamde businessaccelerators; het inrichten van kennistransferpunten, zoals het laserapplicatiecentrum; de T-Xchangecel en het aanbieden van gemeenschappelijke faciliteiten, waaronder een proeffabriek voor het testen van nieuwe producten op het gebied van nanotechnologie en micro-elektronica. Dit leverde jaarlijks 20-30 banen en twee nieuwe ondernemingen op. In 2006 zijn tussen de 50 en 60 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. De verwachting is dat dit oplopen tot 100-200 banen en maximaal 6 nieuwe bedrijven per jaar.

Aansprekend
Een aansprekend voorbeeld is het Smart Systems Bussiness Accelerator- project, van Universiteit Twente. Dit project is een vliegwiel voor banen en groei. De Universiteit ondersteunt via dit project twee jaar lang in totaal drie tot vijf bedrijven die kennis en technologie willen inzetten voor het creëren van hoogwaardige arbeidsplaatsen. Gedeputeerde Staten hebben besloten aan de UT een bedrag van 333.000, - over te maken voor de tweede fase van dit project.

In de eerste fase leverde dit project een miljoenenopdracht op voor het bedrijf Ambient Systems. Dit bedrijf ontwikkelt en levert goedkope draadloze controle systemen met ultra-energiezuinige chips die 10 jaar meegaan opeen knoop-batterij. Het doel hiervan is het draadloos verzamelen van meetgegevens zoals de temperatuur en vochtigheid in kassen.

Verder had het bedrijf Recore Systems dankzij geld van de provincie een vliegende start. De producent van chips voor computers en mobiele telefoons ontwerpt een zogeheten montiumchip. Deze is opgebouwd uit een soort kant-en-klare legoblokjes, waarmee de elektronicafabrikanten zelf hun chip kunnen samenstellen. Een nieuwe mobiele telefoon kan daarmee sneller op de markt worden gebracht en de chipset kost de helft minder. De computerchips die Recore ontwerpt zijn bovendien energiezuiniger en hebben meer rekenkracht dan de bestaande chips. Het bedrijf ontving daarvoor de ING Bank Starterprijs 2006 op. Belangrijker is dat beide bedrijven inmiddels een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt, zowel wat het aantal medewerkers betreft als de omzet.
Provincie:
Tag(s):