vrijdag, 3. maart 2006 - 20:32

Kerncentrale Borssele moet geheimen blootgeven

Amsterdam

Greenpeace heeft vandaag in Frankrijk een rechtzaak gewonnen over de geheime contracten die kerncentrale Borssele heeft met de opwerkingsfabriek in Frankrijk. De rechtbank in Cherbourg oordeelde dat de opwerkingsfabriek Cogema en de eigenaar van Borssele, EPZ, de opwerkingscontracten en het transportschema aan Greenpeace ter beschikking moeten stellen.

Deze informatie was tot nu toe geheim. Uit de contracten en het schema kan blijken of het Nederlandse kernafval, waaronder verrijkt uranium en plutonium, illegaal op Franse bodem verblijft.

"De rechter maakt hiermee een einde aan de schimmige situatie waarin EPZ geen openheid hoeft te geven over het opwerkingsproces", aldus Rianne Teule, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. "Uiteindelijk moet er een einde komen aan de slechte Nederlandse gewoonte ons kernafvalprobleem naar Frankrijk te exporteren. Deze uitspraak kan hierin de doorbraak betekenen." De rechter oordeelde dat de opwerkingscontracten en het transportschema binnen acht dagen aan Greenpeace overlegd moeten worden.

Wanneer EPZ en Cogema niet kunnen aantonen dat al het kernafval na het opwerkingsproces terugkeert naar Nederland, is de kans groot dat de Franse rechter de opslag van Nederlands kernafval in Frankrijk zal verbieden. De Franse rechter heeft in een soortgelijke rechtzaak al verklaard dat kernafval uit Australië illegaal in Frankrijk opgeslagen ligt. Als de rechter deze uitspraak doortrekt, moeten transporten van gebruikte kernbrandstof van Borssele naar Frankrijk worden stopgezet.

Als de kerncentrale haar radioactief afval niet naar Frankrijk kan uitvoeren, komt kerncentrale Borssele op termijn in de problemen. De COVRA heeft geen geschikte, voldoende beveiligde plek om dit afval op te slaan. Bovendien zal Frankrijk mogelijk het afval dat ontstaan is na opwerking terugsturen naar Nederland. Dit betekent mogelijk dat er plutonium terugkomt, terwijl Nederland dit op geen enkele wijze kan opslaan. Hergebruik van het plutonium is alleen een theoretische mogelijkheid: er is een enorm overschot en het heeft een negatieve handelswaarde. Op dit moment keert alleen een deel van het afval, het verglaasde hoogradioactief afval, naar Nederland terug.

Parallel aan de Franse procedure heeft Greenpeace ook in Nederland bezwaar aangetekend tegen de transportvergunning voor uitvoer van het Nederlandse kernafval naar Frankrijk. Eind maart wordt hierover een uitspraak verwacht.

Greenpeace voert al jaren campagne tegen het opwerken van kernafval. De kernenergiewet wordt op dit moment op verzoek van de Tweede Kamer aangepast om meer grip te krijgen op de vervuilende praktijken van opwerking. De informatie die EPZ en Cogema nu vrij moeten geven kan ervoor zorgen dat de overheid meer in handen heeft om de Nederlandse betrokkenheid bij de opwerking te stoppen.
Provincie:
Tag(s):