donderdag, 7. december 2006 - 19:55

Kerst in het Afrika Museum

Berg en Dal

Van 17 december 2006 t/m 7 januari 2007 vinden in het vernieuwde Afrika Museum in Berg en Dal bijzondere kerstactiviteiten plaats. Het nieuwe atrium is geheel in kerstsfeer ingericht. Een prachtig versierde, zes meter hoge kerstboom, de collectie Afrikaanse kerststallen, een creatieve workshop voor kinderen, speciale verkoop van cadeauartikelen voor de feestdagen en een gezellig terras brengen bezoekers helemaal in de kerststemming.

De zes meter hoge kerstboom is dé blikvanger in het atrium. Deze kerstboom is versierd met gekleurde plastic flessen en heet daarom ook ‘Bottle tree’. Bottle trees kom je tegen bij Afro-Amerikanen in de zuidelijke staten van de V.S. Het vervaardigen van Bottle trees is ontstaan na de komst van de slaven uit Afrika.

Bottle trees zijn een goed voorbeeld van de manier waarop slaven in het verleden hun traditionele Afrikaanse religies, in dit geval de Vodun-religie, combineerden met elementen uit religieuze tradities van hun blanke slavenhouders.

De Bottle trees vertonen overeenkomsten met kerstbomen. Soms worden de flessen zelfs gerangschikt in de vorm van een kerstboom. Vaker maakt men gebruik van bestaande bomen in de tuin. Aan de takken worden kleurige flessen opgehangen. De flessen “vangen� en weerkaatsen het licht. Zo worden ook kwade krachten opgevangen en teruggekaatst. Op die wijze gaat er van zo’n Bottle tree een beschermende werking uit. Bovendien fungeert zo’n boom als een feestelijk onthaal voor alle bezoekers van het huis.

Museumbezoekers kunnen meehelpen met het versieren van de Bottle tree. In de gelijknamige workshop kunnen jong en oud ieder een fles beschilderen en beplakken met Vodun-kleuren en -symbolen, waarmee de boom steeds voller wordt. De workshop ‘Bottle trees’ vindt plaats op 17 december en in de kerstweek van 24 t/m 31 december.

In de eerste week van januari kunnen kinderen deelnemen aan de workhop ‘Kalebas beschilderen’ en een kalebas met Afrikaanse motieven versieren. Op een aantal dagen in de kerstvakantie worden Afrikaanse verhalen verteld.

Op zondag 24 december kunnen museumbezoekers genieten van een heerlijk Afrikaans lunchbuffet. Deze kerstlunch vindt plaats in het atrium. Op het menu staan onder meer lamsbout met spek en rozemarijn, warme aardappelsalade en zoete worteltjes. De lunch wordt muzikaal opgeluisterd door enkele Afrikaanse muzikanten.

Het lunchbuffet is geopend van 12.00 tot 14.00 uur en de kosten zijn € 15,00 per persoon exclusief consumpties. Reservering is aan te bevelen. Dit kan via de Publieksdienst van het museum: 024-6847277 of per e-mail: info@afrikamuseum.nl.
Op deze zondag vindt ook de voorstelling Afrikaans verhalen en de workshop ‘Bottle tree’ plaats.

Op tweede kerstdag treedt het koor Gye Nyame uit Ghana op en brengt sfeervolle kerstliederen en swingende gospels ten gehore. Aanvang: 14.00 en 15.15 uur.

Op het speciaal ingerichte kerstterras kunt u onder het genot van een drankje en een hapje gezellig napraten. Kijk voor het volledige kerstprogramma op de website www.afrikamuseum.nl
Provincie:
Tag(s):