dinsdag, 25. juli 2006 - 15:55

Kiezer kiest zelf zijn stemlokaal

Den Haag

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november van dit jaar wordt opnieuw een experiment met stemmen in een stemlokaal naar keuze gehouden. Dit past in het streven om de drempel voor de kiezer zo laag mogelijk te maken. Gemeenten bepalen zelf of ze deelnemen aan het experiment.

In deelnemende gemeenten ontvangen kiezers in plaats van een oproepingskaart een stempas. Hiermee kunnen ze bij alle stembureaus binnen hun gemeente terecht. Gemeenten die aan het experiment meedoen, kunnen mobiele of extra stemlokalen openen op plaatsen waar veel mensen komen zoals stations, scholen of winkelcentra.

Bij de Europese verkiezingen in 2004 is voor het eerst geëxperimenteerd met stemmen in een willekeurig stemlokaal. Bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar was het in 239 gemeenten mogelijk een stem uit te brengen in een stemlokaal naar keuze. Hiervan maakte 14 procent van de kiezers gebruik.

Er bleek een positief verband te bestaan tussen keuzevrijheid van stemlokaal en de kiezersopkomst. 82 procent van de kiesgerechtigden was positief over het stemmen in een willekeurig stemlokaal. Ook gemeenten en stembureauleden waren enthousiast.
Provincie:
Tag(s):