woensdag, 17. mei 2006 - 16:30

KikkerdeKlik; Kwakende computer

Amsterdam

Vanaf 17 mei is een speciale computer verkrijgbaar voor kinderen van drie tot zeven jaar. Deze KikkerdeKlik computer zit verwerkt in een kleurrijk tafelmeubel. De apparatuur is veilig opgeborgen in een afsluitbare kast. Alle attributen zoals toetsenbord, muis en speakers zijn helemaal in 'kikkerstijl'. Een peciaal'softwareschild' zorgt ervoor dat kinderen alleen in een afgeschermd gedeelte van de computer werken. Hierdoor kunnen peuters en kleuters zelfstandig 'computeren'.

Direct na opstarten van de computer verschijnt het schild in de vorm van een kikkersloot. Wanneer met de muis de afbeeldingen op het scherm worden aangewezen, springen kikkers op en gaan lelies open. Hierbij is een kwakend geluid te horen. Aan de kikkers en lelies zijn in totaal veertien programma's te koppelen, die zich openen wanneer een afbeelding wordt aangeklikt.

Achter het schild schuilt een gewone computer met een Windows XP besturingssysteem. Hier kunnen ouders of begeleiders programma's installeren en aan de kikker- en lelieknoppen van het schild koppelen.

KikkerdeKlik is een antwoord op de vraag naar computeroplossingen voor peuters en kleuters. De standaard computer kent enkele nadelen voor jonge kinderen. De keuzemogelijkheden zijn te groot. Schade veroorzaken aan programmatuur is relatief eenvoudig. De standaard muis is niet geschikt voor kinderhanden. In de praktijk blijkt, dat door deze zaken begeleiding nodig is. Bij de KikkerdeKlik zijn deze nadelen weggewerkt en kunnen alle kinderen zelfstandig met de computer aan de gang.

Via het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO) worden eind mei via een subsidietraject van de Gemeente Den Haag KikkerdeKlik computers op 21 Peuterspeelzalen
geplaatst.

Met een aanschafprijs van € 1660,= exclusief BTW is de groene computer niet bepaald goedkoop. Maar dat is inclusief kast, computer, TFT beeldscherm en alle kikker attributen.
Categorie:
Tag(s):