vrijdag, 18. augustus 2006 - 9:54

Kinderactiviteiten tijdens Erfgoedweek

Apeldoorn

Van vrijdag 1 september tot en met zondag 10 september vindt in Apeldoorn voor de tweede maal de Erfgoedweek plaats. Tijdens dit tiendaags festival staat het culturele erfgoed centraal. Aan de hand van een jaarlijks wisselend thema, worden tal van activiteiten georganiseerd met als hoogtepunt de Open Monumentendag.

Omdat dit jaar de Open Monumentendag 20 jaar bestaat, is het thema: FEEST! Een thema dat bij uitstek geschikt is voor kinderen. Speciaal voor hen worden de volgende activiteiten georganiseerd:

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Open Monumentendag is de dvd ‘Verdwenen of bewaard? De geschiedenis van Apeldoorn, maar niet uit een boekje’ gemaakt. Deze jubileum-dvd laat kinderen kennismaken met de monumenten en cultureel erfgoed in hun eigen leefomgeving. Ook monumenten die iets met kinderen te maken hebben passeren de revue en er wordt steeds een verbintenis gelegd tussen het verleden en heden.

Alle Apeldoornse basisscholen ontvangen de dvd in de eerste week van het nieuwe schooljaar. Belangstellenden kunnen tijdens de opening van de Erfgoedweek op vrijdag 1 september tijdens het Historisch Café in CODA of bij het centrale informatiepunt op de Open Monumentendag, de dvd ook aanschaffen.

Op woensdagmiddag 6 september vindt het Kinder-Monumentenfeest plaats, bestemd voor kinderen uit de groepen 5,6 en 7 van het basisonderwijs. Die middag wordt er in Apeldoorn op drie locaties, die op het gebied van monumenten en cultureel erfgoed belangrijk zijn, feestelijke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Bij Paleis Het Loo horen en zien kinderen dingen die bijna niemand weet over het leven vroeger in Paleis Het Loo. Over feesten en mooie kleren en over de spelletjes, die prinses Wlhelmina er vroeger deed en het speelgoed dat zij had. Daarna mag mogen de kinderen buiten allerlei oude spelletjes zelf uitproberen, zoals bikkelen, steltlopen en hoepelen.

Bij CODA staan de thema’s kermis en dansen centraal. Leerlingen zien op een kleine kermistentoonstelling dat de kermis vroeger groot feest betekende voor alle Apeldoorners. Mensen ontmoetten elkaar op de kermis en gedanst werd er ook. De stoomcarroussel was de discotheek van vroeger. De kinderen gaan zelf ook dansen onder leiding van Lars Wensink van Wensink Dance Masters. Het programma heet: ‘van oude dans tot streetdance’!

Het derde feestje vindt plaats in het bos bij de Asselsestraat. Een locatie voor kinderen die houden van de buitenlucht! Met een huifkar gaan de kinderen door het bos naar de Germanenkuil. Vroeger werden van leem uit de leemkuilen in dit gebied de bakstenen voor Paleis Het Loo gemaakt. Archeologen vertellen hier meer over. De huifkar zorgt ook weer voor de terugreis naar de Boswachterij waar zij zelf met leem aan de slag gaan!

Het volledige programma van de Erfgoedweek is te lezen in de flyer die o.a. verkrijgbaar is op het stadhuis, in de verschillende locaties van CODA en bij de VVV. Later in de maand verschijnt een evenementenkrant, die onder andere als bijlage bij De Stentor zal worden verspreid. Wie in de tussentijd op de hoogte wil blijven of uitgebreidere informatie wil, kan kijken op de site van de Erfgoedweek in Apeldoorn.
Provincie:
Tag(s):