zondag, 30. april 2006 - 11:48

Kite-surfers bliksemsnel gered door helikopter

Hoek van Holland

Zaterdag 29 april rond 17.00 uur komt er via 112 bij het kustwachtcentrum Den Helder een paniekerig telefoontje binnen. De melder stond op het Slufter strand en zag drie kite-surfers in problemen, die door de stroming snel richting open zee dreven. De KNRM reddingboten van Hoek van Holland en Stellendam werden om 17.05 uur gealarmeerd door het Kustwachtcentrum.

Rond 17.00 uur stond er een winkracht 5 Beaufort uit Noord Noord Westen, wat behoorlijke golven opleverde. Het zicht was uitstekend zodat de Jeanine Parqui van KNRM reddingstation Hoek van Holland, de Prinses Margriet en de Willemtje van KNRM reddingstation Stellendam goed zicht hadden op de situatie.

De search and rescue helikopter G-JSAR was in de nabijheid op de Noordzee aan het oefenen en ving het bericht van de surfers op. Deze was bliksemsnel op de opgegeven positie en heeft 2 kite-surfers opgevist, een eerste kite-surfer had zich ontkoppeld van zijn tuig en wist zwemmend de kust te bereiken.

Een tweede kite-surfer zat verward in zijn lijnen en heeft zich met behulp van zijn maatje losgesneden, deze en de derde kite-surfer die zijn maatje ondersteunde zijn door de helikopter naar het strand gebracht. Door hun beschermende kleding en de korte duur te water hadden zij slechts lichte onderkoeling verschijnselen welke geen verdere behandeling vereiste.

Nadat de surfers om 17.20 uur op het strand waren afgelevers bleef de SAR helikopter nog even boven de uitrusting van de surfers hangen. Hierdoor kon de KNRM reddingboot Prinses Margriet de kite-surf uitrustingen eenvoudig lokaliseren en bergen. Voor 18.00 lag de Jeanine Parqui gemeerd in de Berghaven, had de helikopter bijgetankt in Rotterdam en waren de Stellendammer redders ook weer terug op hun station.
Provincie:
Tag(s):