maandag, 18. september 2006 - 14:06

Kleine explosies bij Corus

IJmuiden

Corus zal eind deze week, waarschijnlijk rond de donderdag, zover zijn met de onderhoudswerkzaamheden in Hoogoven 7 , dat men met kleine explosieven restanten ruwijzer kan gaan verwijderen. Het gestolde ruwijzer, ook wel salamander genoemd, bevindt zich op de bodem van de oven die 14 meter in doorsnede is. Hierbij wordt o.a. onderaan de zijkant van de oven een gat gemaakt van ca. 4 x 4 meter, waardoor een graafmachine naar binnen kan om opruim- en schoonmaakwerk te verrichten. Dit heeft een woordvoerder van Corus maandagmiddag gezegd.

Na het opruimen van de restanten ijzer- en slakhoudende aanzettingen, kan men beginnen met het verwijderen van de ijzerlaag(salamander) door middel van boren, jekkeren en springladingen. Het gebruik hiervan zou daarbij afhankelijk van de weersomstandigheden in de omgeving hoorbaar kunnen zijn.

Na zo'n 15 jaar vrijwel onafgebroken in productie te zijn geweest is Corus op dit moment druk bezig met een grote onderhoudsbeurt aan Hoogoven 7. Daarbij worden ondermeer de besturing, het vulsysteem, de hete wind leidingen en de vuurvaste bemetseling van de haard volledig vernieuwd. De oven zal tijdens de reparatie zo'n twee maanden uit productie zijn. Met de voorbereiding en planning van de werkzaamheden, waarmee in totaal een investeringsbedrag van 136 miljoen gemoeid is, werd al in het jaar 2000 een begin gemaakt.
Provincie:
Tag(s):