dinsdag, 20. juni 2006 - 18:22

Klose leidt Mannschaft naar groepswinst

Vier jaar geleden was hij nog een onbekende spits van 1.FC Kaiserslautern toen hij op het WK in Japan en Zuid Korea met vijf goals als tweede eindigde op de topscorerslijst achter Ronaldo. Nu zou Klose, uitgegroeid tot topspits bij Werder Bremen, zich in eigen land zomaar eens wel kunnen laten kronen tot topschutter van het toernooi.

In de laatste poulewedstrijd tegen Ecuador was hij tweemaal trefzeker en schroefde hij zijn totale productie na de groepsfase op naar vier. Met zijn goals had Klose een leeuwenaandeel in de 0-3 zege op de Zuid-Amerikanen, die Duitsland de eerste plaats in groep A bracht.

Van een echte wedstrijd was in Berlijn nauwelijks sprake geweest tussen de twee sterkste ploegen uit de poule. Daarvoor was Die Mannschaft net even te goed vandaag. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann zocht net als in de voorgaande twee wedstrijden volop de aanval en overliep Ecuador bij vlagen. Ook bij balverlies bleef de Duitse ploeg weer eenvoudig op de been. Het joeg de tegenstander op waar mogelijk en liet Ecuador geen moment in de wedstrijd komen.

Al na vier minuten had die strijdwijze succes. Op aangeven van Mertesacker, mee naar voren gekomen vanwege een vrije trap, tekende Klose zijn eerste van de middag aan. In de minuten die volgde bleven de Duitsers aandringen, maar tot echte kansen kwam het niet meer. Daarvoor was het wachten tot de twintigste minuut toen de opgestoomde Lahm Schneider bediende. De rechtermiddenvelder zag zijn schot echter over het doel vliegen. Datzelfde lot troffen een lob van Ballack en een volley van Klose even later. Toch viel er voor rust nog iets te juichen voor het uitzinnige Duitse pubiek. Ballack bediende met een steekpass Klose, die doelman Mora omspeelde en de bal vervolgens in het lege doel schoof.

In de tweede helft bleef Ecuador onmachtig. Het zorgde ervoor dat doelman Lehmann in het hele duel geen werkelijk geen enkele bal op doel kreeg. Zijn collega had het aan de andere kant in het tweede bedrijf ook rustiger als in de eerste helft. Desondank hadden de Duitsers nog altijd een veldoverwicht. Echte kansen leverde dat niet meer op. Slechts in de 53e minuut was Duitsland nog een keer gevaarlijk. Schneider brak door op rechts en leverde een loepzuivere voorzet af op Podolski. De wist met het buitenkansje wel raad en tikte beheerst binnen. Het maakte de middag compleet, want de aanwinst van Bayern was in de twee vorige wedstrijden nog droog blijven staan.

Voor de Duitsers wachten nu Engeland of Zweden in de tweede ronde. Beide landen spelen vanavond tegen elkaar en beslissen onderling wie er eerste of tweede in de poule wordt.