woensdag, 19. april 2006 - 12:30

Koe valt in gierkelder

Bij een stal van de boeren familie Jaap en Jannie Jaarsma in Lytsewierrum is vanmorgen vroeg een hokkeling (1-jarige koe) in de gierkelder gevallen doordat de houten planken niet goed op de opening lagen. De brandweer van Wommels werd gealarmeerd en Jan Dijkstra (Zwart pak op foto) en Theun Gaastra (blauw pak) lieten zich in een speciaal pak met perslucht afzakken in de gier kelder.

Wat de reddingsoperatie bemoeilijkte is dat deze gierkelder maar één ingang heeft en verder bestaat uit meerdere gangen. Het dier bevond zich op een gegeven moment in de verste ruimte. De apparatuur van de brandweermannen konden niet over de gier, en de brandweermannen hadden niet genoeg zuurstof om lang genoeg in de kelder te blijven. Daarom was het uitgesloten dat het dier op deze manier kon worden bevrijd.

Het dier werd uiteindelijk bevrijd door één van de betonnen roosters kapot te bikken waardoor er een tweede ingang ontstond. Hierdoor konden de brandweermannen zich opnieuw in de gierkelder laten afzakken. Ook hielp een collega boer om de mest naar een andere kelder over te pompen, zodat het niveau in de kelder lager werd. Het dier werd naar de andere ingang gedirigeerd waar een kraan klaar stond om hem er uit te takelen.

Al met al heeft deze reddings actie 4,5 uur geduurd. De dierenarts is ook ter plaatse gekomen omdat het dier licht gewond is geraakt.
Provincie:
Tag(s):