donderdag, 20. juli 2006 - 9:51

Koeltoren inderdaad bron legionella uitbraak

Amsterdam

De koeltoren van het gebouw ‘Post CS’ aan de Oosterdokskade is de bron geweest van de legionella uitbraak in Amsterdam. Dit is bevestigd door het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland te Haarlem.

Het laboratorium heeft de legionella besmetting die gevonden is in het water van de koeltoren vergeleken met de bacteriën die gevonden zijn bij patiënten. De gevonden bacteriën kwamen overeen. De koeltoren was verleden week dinsdag preventief gesloten. Daarmee kon deze bron geen legionella meer verspreiden. In geen van de andere mogelijke bronnen die vanwege de uitbraak zijn onderzocht, is legionella aangetroffen.

De afgelopen 5 dagen zijn nog 3 patiënten gemeld, daarmee komt het aantal gemelde patiënten van deze uitbraak op 27. Van deze patiënten wonen 21 patiënten in Amsterdam, 6 werkten rondom het Post CS gebouw. Er zijn geen meldingen van patiënten buiten Amsterdam die als passant in de buurt van de bron zijn geweest, zoals dagjesmensen, toeristen of museumbezoekers.

Sinds het sluiten van de bron op dinsdag 11 juli, zijn er geen mensen meer ziek geworden. Aangezien de meeste mensen 6 tot 7 dagen na blootstelling aan de legionella bacterie ziek worden is de verwachting dan ook dat er niet of nauwelijks patiënten bijkomen.

De GGD Amsterdam werkt bij deze uitbraak samen met het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland te Haarlem en het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
Provincie:
Tag(s):