dinsdag, 11. april 2006 - 18:35

Koen Leenhouts nieuwe Groninger Schaakkampioen

Groningen

Het Open Schaakkampioenschap van Groningen heeft opnieuw een andere winnaar opgeleverd. De in België studerende Nederlandse IM Koen Leenhouts toonde zich in de A-groep na zes partijen sterker dan de rest van het 48-koppige deelnemersveld en won de elfde editie van dit toernooi. Hij behaalde 5œ punt, een half puntje meer dan de oud-winnaars Bonno Pel (Unitas) en Adrian Clemens (Lewenborg).

De basis voor zijn toernooiwinst legde 22-jarige student Leenhouts in de vijfde ronde, toen hij met zwart Sipke Ernst versloeg. De Groningse Fries kwam daarom niet verder dan de vierde plaats, die hij moest delen met Harmen van den Berg (Philidor Leeuwarden). Verrassing van het toernooi was Pieter Tromp. Als laagste geplaatst, was de zestienjarige Assenaar constant aan de bovenste borden te vinden. Hij won dan ook de eerste ratingprijs.

De B-groep werd een prooi voor Floris Zoutman. Ook hij behaalde 5œ punt en bleef daarmee een zestal spelers een vol punt voor. Tussen de partijen door was Zoutman druk in de weer met partijen invoeren, bardames helpen en nog wel andere dingen: hij maakte tevens deel uit van het organisatiecomité.

Het toernooi trok 108 deelnemers, een nieuw record. Over het algemeen liep de organisatie naar wens, maar zaterdagochtend werd het toernooi ontsierd door een vervelende toeschouwer, die in stomdronken toestand een van de deelnemers te lijf wilde. De politie moest er aan te pas komen om hem te verwijderen
Provincie:
Tag(s):