dinsdag, 22. augustus 2006 - 8:39

Konikpaarden vertrekken naar Letse wildernis

Gelderland

Donderdag 24 augustus staat een groep van 26 Koniks een spannende reis te wachten. De hengsten, merries en veulens vertrekken naar twee natuurgebieden in Letland en komen daar na een reis van drie dagen aan waar de dieren zich voegen bij 38 Schotse Hooglanders die in de lente al naar Letland zijn gereisd.

De dieren zijn eigendom van ARK Natuurontwikkeling. ARK brengt ze in het kader van haar project ‘Letlands’ naar deze jonge lidstaat van de EU. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij.

‘Letlands’ beoogt de kwetsbare Letse natuur en plattelandseconomie een steuntje in de rug te geven. De grootschalige, collectieve landbouwbedrijven die tijdens de Russische bezetting uit de grond werden gestampt, zijn verlaten. Het merendeel van de jonge bevolking heeft het platteland verruild voor een bestaan in de stad. De inzet van grote grazers kan een oplossing bieden voor het verlaten Letse landschap en voor de mensen die besluiten wel achter te blijven. Begrazing door kuddes halfwilde runderen en paarden tovert oude en inmiddels overwoekerde landbouwgrond om tot formidabele natuurgebieden.

Het voor Letland zo karakteristieke en ecologisch zeer rijke, halfopen landschap, kan op deze manier behouden blijven. Het trekt ook nog eens vele toeristen, waarvan de plattelandsbewoners de vruchten plukken met het uitbaten van ecotoeristische voorzieningen.

ARK kan in Letland werken dankzij een bijdrage van bijna 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Met dit geld werkt de organisatie samen met Letse boeren, natuurorganisaties en overheden aan de ontwikkeling van nieuwe begraasde natuurgebieden. ARK’s Kuddefonds levert de dieren. Met het Kuddefonds doneert ARK runderen of paarden aan partners. Na een aantal jaren krijgt ARK een deel van de inmiddels gegroeide kudde terug. Deze dieren kunnen vervolgens weer in nieuwe (Europese) natuurgebieden hun werk doen.

Het verzamelen van de 26 Koniks heeft wat voeten in de aarde. De ARK-paarden waren overtallig in een aantal Nederlandse natuurgebieden. Ze knapten wat dieren betreft uit hun jasje. De dieren zijn afkomstig uit de Stadswaard (bij Nijmegen), de Loowaard (bij Duiven), de Millingerwaard (bij Millingen aan de Rijn) en de Schipperswaard (bij Tiel). Deze week verzamelt ARK de Koniks in een uiterwaard onder de rook van Nijmegen. Zo kunnen ze vast wat aan elkaar wennen, voor ze donderdagochtend aan hun lange reis beginnen.

ARK heeft inmiddels ruime ervaring in het verplaatsen van grote grazers naar het buitenland. Eerder bracht de organisatie paarden of runderen naar onder andere de Franse Jura, Engeland, de Waalse Ardennen en verschillende Duitse natuurgebieden. Natuurlijke begrazing als nieuw, Nederlands exportproduct.
Provincie:
Tag(s):