woensdag, 25. oktober 2006 - 12:13

Koningin Emma, Redster van Oranje!

Apeldoorn

Op de avonden van zondag 29 oktober, maandag 30 oktober, zondag 26 november, maandag 27 november 2006 en zondag 14 januari 2007 wordt de solotoneelvoorstelling Koningin Emma, Redster van Oranje! Opgevoerd door Nel Kars in de balzaal van Paleis het Loo. Na ‘vorstelijke’ vrouwen als koningin Sophie, Anna Paulowna en Prinses Marianne brengt Nel Kars op veler verzoek koningin Emma tot leven.

De regentes wordt veelal gezien als de redster van het Oranjehuis dat aan het eind van de 19e eeuw op een haar na was uitgestorven. Niet alleen zorgde ze met Wilhelmina voor een troonopvolgster, ze stelde ook de troonopvolging in de vrouwelijke lijn veilig. Na de dood van koning Willem III gaf ze met haar regentschap, tot Wilhelmina op haar achttiende kon worden ingehuldigd, het startschot voor een eeuw regerende Oranjevorstinnen.

Opnieuw worden historische feiten gecombineerd met persoonlijke emoties in dit door Ton Vorstenbosch geschreven solotoneelstuk. Wat school er achter het Duitse prinsesje dat deze zware taak op zich nam? Waar haalde Emma het vermogen vandaan de schijn op te houden onder alle omstandigheden?
Provincie:
Tag(s):