donderdag, 23. november 2006 - 16:10

Koningin ontvangt adviseurs vanavond

Den Haag

Koningin Beatrix heeft donderdagavond haar drie vaste adviseurs op het paleis Huis ten Bosch ontvangen. Het eerste gesprek had zij met de voorzitter van de Eerste Kamer Timmerman-Buck, het tweede met Frans Weisglas en als laatste sprak de koningin met Tjeenk Willink, de vice-voorzitter van de Raad van State. De adviseurs, maar ook de partijen, zullen traditiegetrouw met de koningin overleggen alvorens zij een formateur of informateur aanstelt die een regeerploeg of regeerakkoord zal samenstellen.

Vrijdag en zaterdag zullen de fractievoorzitters van de partijen naar de koningin gaan om hun advies uit te brengen voor een nieuw kabinet. Om 14.00 uur zal het CDA als eerste partij het spits afbijten gevolgd door: PvdA, SP, VVD, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks.

Op zaterdag zullen de kleinere partijen volgen te beginnen met ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren, SGP.

De voospelling is dat het deze keer niet makkelijk zal worden. De koningin is daarbij de bepalende schakel tussen de te kiezen partijen voor een nieuwe coalitie.

Wanneer de koningin de formateur of informateur de opdracht geeft om bijvoorbeeld het kabinet CDA/PVDA/SP te onderzoeken, mag de formateur hier niet van afwijken door een ander coalitie te onderzoeken. Op dit moment zijn er nog geen namen genoemd in de wandelgangen van het Binnenhof.
Provincie:
Tag(s):