dinsdag, 28. november 2006 - 8:19

Koningin woont 'Prins Claus concert' bij in Groningen

Groningen

Koningin Beatrix woont dinsdagavond 28 november in het cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen het Prins Claus Concert bij. Met dit concert viert het Prins Claus Conservatorium, als onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, haar nieuwe naam. Het Prins Claus Conservatorium heeft de Nederlandse componisten Hans Kox en Rob Zuidam en de Engelse componist Julian Philips de opdracht gegeven om citaten van Prins Claus te verwerken in een kort werk voor grote kamermuziekbezetting.

Op het concert klinkt de wereldpremière van deze drie werken in een Prins Claus Drieluik. Organist Liuwe Tamminga, oud-student van het Prins Claus Conservatorium, zal in Groningen het drieluik inleiden met variaties op het Wilhelmus en een improvisatie op de letters van de naam Claus von Amsberg.

Het symfonieorkest van het Prins Claus Conservatorium onder leiding van Leendert Runia speelt delen uit het dubbelconcert van Brahms. Joris Teepe en Don Braden (USA) componeerden een werk dat eveneens gebaseerd is op een citaat van de Prins dat wordt uitgevoerd door het Symphonic Jazz Orchestra van het Prins Claus Conservatorium onder leiding van Henk Meutgeert. Verder speelt het Symphonic Jazz Orchestra werken van onder andere Ellington, Gershwin, Piazolla en Weill.

Ter gelegenheid van het jubileum van het Prins Claus Conservatorium heeft de Hanzehogeschool Groningen aan beeldend kunstenaar Hans Mes de opdracht verstrekt een monumentaal kunstwerk te ontwerpen voor de hal van het conservatorium. Het kunstwerk, dat mede is gebaseerd op een citaat van Prins Claus, wordt voorafgaand aan het Prins Claus Concert onthuld.
Provincie:
Tag(s):