vrijdag, 28. april 2006 - 23:22

Koninginnedag 2006

Almere

Koninginnedag 2006 werd door de Oranjes gevierd in de gemeenten Zeewolde en Almere. Deze Koninginnedag had ook een elektronisch tintje. De gehele dag kon men een SMS sturen aan de Koningin. Deze werden verzameld en aan het einde van de dag aangeboden. De route die in Almere gelopen werd, was ook op een groot scherm op de Grote Markt te zien door middel van GPS.

De Koningin kwam 20 minuten later dan gepland in Almere. Hier scheen de zon bij aankomst van de Vorst. Het gezelschap werd opgewacht door de burgmeester Joritsma. Idols finaliste zong het Almere lied samen met 200 kinderen. De route van de Koninklijke familie begon in Almere uur op de Doesburgkade. Vanaf daar liepen zij via het Schipperplein en de Brouwerstraat naar het Forum. De route eindigde op de Grote Markt.

Op de Grote Markt ging o.a. Maxima virtueel koekhappen. De deelnemers van het virtueel koekhappen stonden voor een blue-screen en werden gefilmd door een camera. Via software werden de deelnemers in een virtuele wereld geprojecteerd. In deze wereld moesten de deelnemers happen naar koek die boven de hoofden hing. Naast het happen naar koek dienden ook vallende objecten ontweken te worden. Punten zijn te verdienen door de koek op te eten.

Eerder op de was is de Koningin met haar gevolg gestart in de jongste gemeente van Nederland, Zeewolde. Na een aubade bezocht het Koninklijk gezelschap een behendigheidsspel met pvc-buizen en een zeskamp. Ook ontmoete de Koningin en haar familie de jeugdige Nederlandse Hubert Peters. Hij is kampioen boomstamkettingzagen.

Via de kleedjesmarkt gingt het naar een reuzenstep, die plaats biedt aan 125 steppers. De opbrengst van de steptocht gaat naar de stichting Philadelphia Zorg, een gehandicaptenorganisatie. Ondank de hefige hagelbui aan het begin van het bezoek, genoten de Oranjes van alle activiteiten.


Koninginnedag wordt ook dit jaar weer massaal gevierd in Nederland. In Amsterdam is het gezellig druk net als in andere dorpen en steden. In Uithoorn is elke stoeptegel in het centrum bezet door oranje verklede kinderen die hun afgedankte speelgoed aan de man proberen te brengen. Zelf hier ontbreekt een portret van de inmiddels overleden oude koningin Juliana niet. Koninginnedag valt dit jaar een dag eerder, omdat 30 april op zondag valt.
Provincie:
Tag(s):