donderdag, 23. februari 2006 - 19:33

Koninklijke muurschilderingen

Valkenburg

Het is donderdagmiddag. Bij de Gemeentegrot van Valkenburg trotseren enkele mensen de kou en wachten op een teken om de grotten te kunnen bezoeken. Bij hun staan ook enkele mensen gekleed in 16 eeuwse kostuums. Ze lijken op Koninklijke wachters.

Het teken volgt en de genodigden gaan het grottenstelsel in. De temperatuur gaat omhoog. Terwijl buiten een frisse wind de botten bevriest, is de temperatuur in de grotten behaaglijk en constant zo’n 11 graden Celsius.

Het gezelschap wordt per trein naar een Koninklijke ruimte vervoerd. De machinist geeft het teken dat het notabele gezelschap ook is gearriveerd en met het tweede treintje de achtervolging zal inzetten.

De route voert de genodigde langs diverse schilderijen, beeldhouwwerken en door een oude, nog goed in takt zijnde bunker uit de tijd van de koude oorlog.

Bij de Koninklijke ruimte aangekomen zien de bezoekers meteen de portretten van leden van het Nederlandse Koningshuis. Het duurt niet lang of daar is het notabele gezelschap van Burgemeester Nuijtens en Gouverneur Frissen.

Een paar speechen volgen en vervolgens wordt een van de twee doeken aan de mergelmuren losgetrokken. Een nieuw familieportret wordt onthuld. Het betreft een muurschildering van Koning Beatrix en Prins Claus en hun drie zonen.

Vervolgens gaat ook een ander doek van de muur. Hierachter verscholen zaten de muurschilderingen van Prinses Maxima, Prins Willem Alexander en hun dochter Amalia.
Hun tweede dochter zal als ze iets ouder is erbij worden geplaatst.

Het gezelschap stapt weer de treintjes in en vertrekt naar een andere ruimte om na te borrelen en nieuwe afspraken te maken.
Provincie:
Tag(s):