vrijdag, 2. juni 2006 - 12:30

Korte wilde staking bij Philips Lighting

Weert

Bij de lampenfabriek van Philips in Weert is vrijdagmorgen een wilde staking uitgebroken. FNV Bondgenoten is gevraagd te bemiddelen nadat tachtig productiemedewerkers spontaan het werk hadden neergelegd.

De werknemers zijn kwaad omdat de onderhandelingen over een sociaal plan donderdagavond zijn vastgelopen. Begin april maakte Philips zijn voornemen bekend om de fabriek met 250 werknemers te sluiten.

De vakbond maakte meteen duidelijk in te zetten op een goed doorspekt sociaal plan. ‘Een bedrijf dat per jaar twee miljard euro winst maakt, kan het niet maken om mensen met en grijpstuiver naar huis te sturen’, zegt vakbondsbestuurder Ron Peters.

Voor de vakbond kwam de voorgenomen sluiting sneller dan verwacht. Anderzijds verwacht Peters dat de hele gloeilampenproductie van Philips binnen enkele jaren uit Nederland verdwijnt. Het gaat om een kleine vierduizend arbeidsplaatsen in Maarheeze, Oss, Middelburg en Deurne.

FNV Bondgenoten wil eigenlijk een landelijk sociaal plan om de gevolgen van de productieverplaatsing naar landen met lage lonen zo goed mogelijk op te vangen. Een eerste aanbod van Philips – zeventiende deel van de gebruikelijke ontslagvergoeding via de kantonrechter en maximaal een jaar hulp bij het vinden van ander werk - is echter als veel te mager van de hand gewezen.
Provincie:
Tag(s):