vrijdag, 20. januari 2006 - 13:23

Kouderecord ozonlaag geëvenaard

De Bilt

Het KNMI in De Bilt heeft donderdagmiddag 19 januari in de ozonlaag op 21 kilometer hoogte (stratosfeer) een temperatuur gemeten van -86,1 graden. Dat is een evenaring van het kouderecord in de stratosfeer van 31 januari 1999.

Zulke lage temperaturen in de stratosfeer (oftewel de ozonlaag, de laag boven de troposfeer, waarin wij leven) maken het mogelijk dat zich daar wolken vormen. Zulke wolken worden wel "parelmoerwolken" of "Polar Stratospheric Clouds" genoemd. Parelmoerwolken zijn maar heel zelden in Nederland te zien. Vaker is dat het geval in noordelijke streken.

Ook deze keer is het maar de vraag of ze te zien zullen zijn, dit is ook afhankelijk van de bewolking. Behalve lage temperaturen is de ozonlaag dun. Boven De Bilt is op 19 januari een ozonwaarde gemeten van 216 Dobson eenheden. Het record is niet gehaald. Dat bedraagt 205 Dobson eenheden op 30 november 1999. Een relatief klein gebied met lage ozonwaarden wordt ook wel 'mini ozongat' genoemd, een heel ander fenomeen dan het ozongat boven de zuidpool. Zo'n mini ozongat bestaat een paar dagen, het ozongat boven de zuidpool een paar maanden.
Provincie:
Tag(s):