vrijdag, 10. maart 2006 - 13:00

Kunstproject "60 x 8"

Tilburg

“60 x 8� is de titel van de derde en laatste fase van het kunstproject RuisRuBaTo. De titel verwijst naar een stuk van de Fraterstraat van ongeveer 60 x 8 meter dat parallel ligt aan de Spoorlaan.

Dit gebied is afgesloten met een hekwerk om overlast te voorkomen van junkies en prostituees. De kunstenaars Koen Delaere en Huub van der Loo willen dit stuk straat beschouwen als in te nemen ruimte, als een leeg doek voor een schilder. Dit voorjaar wordt het gebied binnen de omheining in de kleur aluminium geschilderd. Van deze ingreep worden een video en een luchtfoto gemaakt. Het kunstproject blijft bestaan totdat het gebied heringericht wordt.

De kunstenaars willen met de actie tonen dat de stad door iedereen gezien kan worden als een ruimte die "gebruikt" kan worden, als speelruimte voor de eigen fantasie. Dit in tegenstelling tot de ervaring dat bijna elke centimeter van een stad gepland en ontworpen is. De kunstenaars laten zien dat een straat als schilderdoek gezien kan worden, als niemandsland in het centrum van de stad.

Koen Delaere en Huub van der Loo zijn in 2004 een samenwerkingsverband aangegaan om een aantal ingrepen te realiseren in de openbare ruimte van Tilburg. Onder de naam RuisRuBaTo realiseerden zij gefaseerd de kunstprojecten Goirkegevel, Keramische bollen, tentoonstelling voor 1 dag, tankstation Goirkestraat, een tunnel teveel en Rubatocoating. Ter afsluiting van RuisRuBaTo zal er een map verschijnen met een overzicht van alle ingrepen.

Het kunstproject RuisRuBaTo wordt in het kader van KORT, Kunst in de Openbare Ruimte van Tilburg, gerealiseerd. Voor de uitvoering van de laatste fase “60 x 8� heeft de gemeente een bedrag van € 5.556,- beschikbaar gesteld. De gemeente heeft voor het totale RuisRuBaTo-project een bedrag van € 30.000,- gereserveerd.
Provincie:
Tag(s):