zaterdag, 10. juni 2006 - 15:53

Kwalificatie: Alonso voor Raikkonen

Fernando Alonso start zondag de Grand Prix van Engeland van pole position. Het is alweer de vierde pole position op rij voor de Spanjaard. Naast hem op de eerste startrij staat Kimi Raikkonen. In hun allerlaatste run verwezen zowel de Spanjaard als de Fin de Ferrari van Michael Schumacher een plaats terug.

De Duitser moest genoegen nemen met een 3de plek, vlak voor zijn teamgenoot Felipe Massa. Christijan Albers kwam op het Engelse circuit niet verder dan een 18de plaats. Uitgerekend teamgenoot Monteiro verwees de Nederlander in de slotfase van Q1 terug. De Portugees zorgde voor een kleine stunt door met zijn MF1 Racing voor de eerste maal dit jaar het eerste knock-out stadium door te komen. Daarbij bleef het echter wel, de Portugees gaat morgen als 16de van start.

De start van de kwalificatiesessie is voor verscheidene coureurs het sein om direct de baan op te gaan. Christijan Albers is de allereerste die de pitstraat verlaat, met in zijn kielzog de Renault van wereldkampioen Fernando Alonso. De Nederlander is vanwege verschillende problemen het hele weekend nog nauwelijks aan rijden toegekomen, en het is meteen duidelijk dat hij in het eerste deel van plan is meerdere runs te maken.

Aanvankelijk is het Scott Speed die verrassenderwijs de snelste tijd achter zijn naam heeft staan, wanneer we zien dat Jarno Trulli duidelijk niet op de hoogte is van het rookverbod in openbare gelegenheden. De Italiaan stuurt een hevig walmende Toyota direct richting pitstraat: zijn kwalificatie is ten einde voor hij goed en wel begonnen is.

Als aan het eind van Q1 de balans opgemaakt kan worden blijken het niet de minste namen die het veld moeten ruimen. Wat te denken van Jenson Button, die in zijn thuisrace naar een 19de startplaats toerijdt! Ook voor Mark Webber is het verhaal na het eerste segment tot zijn eigen verbazing voorbij. Hij is 17de. “Ik had geen verkeer, maar was gewoon niet snel genoeg. Ik ben toch wat geschokt� aldus de Australiër, dit seizoen toch altijd een van de sterren in de kwalificatie. Teamgenoot Nico Rosberg redt het wel, net. Zijn 16de plaats geeft echter aan dat Williams op circuits als Barcelona en Silverstone echt niet goed uit de voeten kan.

In het tweede deel blijven incidenten uit, net als de hele kwalificatie eigenlijk. Met alle commotie omtrent het WK voetbal lijkt de Formule 1 zich als het ware bewust dat een rustig weekend op zijn plaats is. Wel valt op dat het BMW Sauber team verrassend sterk voor de dag komt. Beide auto’s rijden in Engeland met een herzien aërodynamisch pakket, hetgeen zijn vruchten af lijkt te werpen.

In het beslissende deel is het Michael Schumacher die onstuitbaar op weg lijkt naar pole. De Duitser is in zijn Ferrari constant ongeveer een seconde sneller dan concurrent Alonso. Aan het eind blijkt echter dat de Renault coureur wat achter de hand heeft gehouden. De Spanjaard duikt met een 1:20,253 uiteindelijk vrij comfortabel onder de tijd van Schumacher. Zo ook Kimi Raikkonen, die absoluut het alleronderste uit de kan haalt qua timing om van een optimaal circuit te kunnen profiteren bij het rijden van zijn rondje. Met nog twee seconden te gaan begint de Fin aan zijn laatste poging, die uiteindelijk goed blijkt voor een plek op de eerste startrij. Voor Ferrari zit er niet meer in dan een volledig rode tweede startrij.

Barrichello laat zien dat hij zich langzamerhand beter thuis begint te voelen in zijn Honda. Hij start morgen als 6de, een plaats achter Fisichella in de tweede Renault, en voor Ralf Schumacher in de ge-update Toyota. Montoya wordt 8ste, gevolgd door de beide BMW Sauber coureurs, met Heidfeld voor de onlangs gehuwde Jacques Villeneuve.
Categorie:
Tag(s):