donderdag, 30. maart 2006 - 11:59

Kwaliteit huurauto's buitenland soms bedenkelijk

Den Haag

Wie een auto huurt op een bestemming aan de Middellandse zee loopt het risico een huurauto van bedenkelijke kwaliteit aangeboden te krijgen. Dat blijkt uit een test naar de kwaliteit van huurauto's die de ANWB in samenwerking met de zusterclubs heeft uitgevoerd.

Bij deze test zijn 58 verhuurbedrijven in de landen Turkije, Griekenland, Italië, Spanje en Portugal onder de loep genomen. In totaal werden tien toeristische bestemmingen bezocht.

In de test is gekeken naar de veiligheid van de auto's (remmen, chassis, stuurinrichting banden, motor) en naar de verhuurprocedure waarbij zaken als verzekering, klantvriendelijkheid en contracten werden beoordeeld. Overigens komen de internationale autoverhuurders goed uit de test.

In twaalf gevallen was de veiligheid van de huurauto zeer slecht. De meeste klachten bij huurauto's gingen over banden. De bandenspanning was vaak te laag of te hoog. Verder kwamen de testteams beschadiging en slijtage van het loopvlak en de wangen van de banden tegen.

In het Turkse Alanya kreeg een testteam een auto aangeboden die een gevaar op de weg was. De auto, een Suzuki Samurai uit 1992, had diepe sneden in de banden, een verbogen stuurarm, een niet werkende veiligheidsgordel en kapotte koplampen.

Op Tenerife, Playa de les Americas werd een auto gehuurd met zeer ernstige technische defecten. Een Citroen Saxo had versleten remmen, een niet goed werkende airbag en versleten banden terwijl een Daihatsu op Kreta (Chersonisos) met meer dan 200.000 km op de teller gebreken vertoonde in de stuurinrichting en in de schokbrekers.

Naast technische gebreken vond het testteam ook problemen met contracten en verzekeringen en met de service. Zo was het personeel niet altijd deskundig en niet altijd vriendelijk. Een aantal auto's was bovendien zichtbaar lang niet schoongemaakt.

Als belangrijkste tekortkoming werd verder genoemd dat de schadecontrole voor vertrek en bij terugkomst in 54 van de 58 gevallen niet of onvoldoende is uitgevoerd. Mede daarom raadt de ANWB af om een huurauto buiten kantooruren in te leveren. Jaarlijks wordt de ANWB vele malen geconfronteerd met schades waarvoor huurders bij thuiskomst worden aangesproken. De schadebedragen worden dan zonder toestemming via de credit card afgeschreven.

De ANWB raadt leden die in het buitenland een auto willen huren aan alert te zijn op een aantal punten. De nieuwe ANWB rechtshulpwijzer 'Een auto huren in het buitenland' kan daarbij van dienst zijn.
Categorie:
Tag(s):