donderdag, 9. november 2006 - 9:41

Laagste inflatie sinds 1989

De inflatie is in oktober 2006 uitgekomen op 0,9 procent. Dit is de laagste inflatie sinds maart 1989. In september lagen de consumentenprijzen nog 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt donderdag uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

In de eerste tien maanden van 2006 is de inflatie duidelijk lager uitgekomen dan in 2005. Dat komt grotendeels door een aantal overheidstarieven die begin 2006 zijn gewijzigd. Vooral de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting, de verlaging van accijns op sterke drank en de lagere ouderbijdragen voor kinderopvang verlaagden de inflatie aanzienlijk.

Sinds juli zijn de prijzen van autobrandstoffen met bijna 11 procent gedaald. Hierdoor zijn de autobrandstoffen inmiddels 8,1 procent goedkoper dan een jaar geleden. Deze ontwikkeling drukt de inflatie.

De daling van de inflatie werd in augustus en september nog geremd door zeer hoge prijzen van groente en fruit. In oktober zijn de prijzen van groente en fruit echter fors gedaald. Verse groenten waren in oktober nog wel 9,3 procent duurder dan een jaar geleden, maar in september was dat 33,2 procent.

De inflatie wordt momenteel vooral veroorzaakt door huren, gas en elektriciteit. De consumentenprijzen van gas en elektriciteit reageren in Nederland altijd met flinke vertraging op de aardolieprijzen op de wereldmarkt en dragen daardoor dit jaar sterk bij aan de inflatie.

Inflatie volgens Europese methode daalt naar 1,3 procent
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober 2006 uitgekomen op 1,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan vorige maand. Ook in veel andere landen van Europa daalt de inflatie al een paar maanden. Eurostat raamt de inflatie in de eurozone in oktober 2006 op 1,6 procent. In augustus was dat nog 2,3 procent. Nederland behoort al geruime tijd tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.
Categorie:
Tag(s):