donderdag, 13. juli 2006 - 13:01

Laatste kans om gulden in te wisselen

Amsterdam

Alleen nog dit jaar kunnen particulieren hun guldenmunten inwisselen. Tot en met vrijdag 29 december 2006 kunnen ze hiervoor terecht bij de agentschappen van de Nederlandsche Bank in Amsterdam, Eindhoven, Hoogeveen en Wassenaar. Vanaf maandag 2 oktober tot en met zaterdag 30 december kan dit ook bij alle postkantoren.

Wie guldenmunten inlevert krijgt de tegenwaarde in euro’s uitgekeerd. Inwisselen kan bij de agentschappen van de Nederlandsche Bank (DNB) te Amsterdam, Eindhoven, Hoogeveen en Wassenaar.

Om het de mensen makkelijk te maken komt daar vanaf maandag 2 oktober het netwerk van 800 postkantoren bij. In het najaar start een voorlichtingscampagne om de mensen te wijzen op de laatste mogelijkheid voor het inwisselen van hun laatste guldenmunten en hoe dit kan. Het motto van de campagne is: Maak euro’s van uw guldens. Dit geldt alleen voor particulieren, uit bedrijfsmatige activiteit verkregen guldens kunnen al sinds 2003 niet meer worden ingeleverd. Guldenbiljetten kunnen nog tot 2032 worden ingewisseld.

De bereidheid tot inwisselen lijkt vrij klein. Hoewel 68% van de Nederlandse huishoudens aangeeft nog guldens (munten, biljetten, jubileummunten) te hebben, zegt slechts 11% van plan te zijn ook te gaan inwisselen. Driekwart van de personen die nog guldens in hun bezit hebben wil dit geld bewaren. Een kwart vindt het bedrag te gering om in te wisselen. Dit blijkt uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking, dat dit voorjaar op verzoek van het ministerie van Financiën en DNB is uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van de mensen die nog guldens in bezit hebben, niet weet dat inwisselen nog kan tot het eind van het jaar. Daarom hebben DNB en het ministerie van Financiën toch besloten tot deze voorlichtingscampagne. Op basis van de antwoorden wordt geschat dat de Nederlandse huishoudens nog voor fl 250 miljoen aan reguliere munten, fl 250 miljoen aan jubileummunten en fl 150 miljoen aan biljetten bezitten. Voor reguliere munten bedraagt de schatting gemiddeld fl 53,00 per huishouden.
Categorie:
Tag(s):