donderdag, 30. november 2006 - 8:48

Laatste vlucht met Fokker-60 U

Eindhoven

De laatste Fokker-60 U vloog woensdagmiddag door het Nederlandse luchtruim. De Koninklijke Luchtmacht stopt met de inzet van de twee overgebleven Utility-uitvoeringen, ingedeeld bij het 334 Squadron van Vliegbasis Eindhoven.

Naast de twee in Nederland gestationeerde Fokker-60´s, opereren nog twee tot Maritime Patrol Aircraft gemodificeerde versies op Curaçao. Deze toestellen voeren luchtverkenningstaken uit ten behoeve van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba.

Personeel werkzaam op de Fokker-60 is na omscholing herbestemd voor de C-130 Hercules vloot, die wordt uitgebreid met twee toestellen. Met de ingebruikname van de derde en de vierde C-130 kan de luchtmacht de eigen behoefte aan tactisch luchttransport beter invullen.

Op 10 juni 1996 werden de eerste twee van de vier Fokker-60 Utility transportvliegtuigen overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. Ze waren een militaire ontwikkeling van de Fokker 50, waarvan er nog twee bij de luchtmacht vliegen.De toestellen van Nederlands fabrikaat worden ingezet om op doelmatige wijze kleine aantallen personeel en geringe hoeveelheden vracht te vervoeren voor crisisbeheersingsoperaties en humanitaire noodhulp.
Provincie:
Tag(s):