vrijdag, 6. oktober 2006 - 12:35

Lada komt terug

Groningen

“Het heeft langer geduurd dan ik had gehoopt, veel langer, maar ik ben blij dat de komst van de nieuwe LADA Kalina naar Nederland nu definitief is,� zegt LADA Holland directeur Roelof Noordman met een brede glimlach. “De vertraging had te maken met de optimalisering van de productieprocessen in de moderne fabricagefaciliteiten van LADA in Togliatti, Rusland. Ook de auto zelf is nog verder ontwikkeld en de definitieve versie is nu gereed!�

De voor Nederland bestemde Kalina’s staan inmiddels op de lopende band van de fabriek en Noordman verwacht de eerste auto’s in november af te leveren.

De Kalina is het nieuwste model van LADA en wordt in drie uitvoeringen leverbaar: een vierdeurs met kofferbak, een vijfdeurs hatchback en een stationwagon. Noordman: “De Kalina is een compleet nieuw model van LADA, dat in korte tijd gevolgd zal worden door een volledig nieuwe modelserie. Daarnaast staan er voor volgend jaar nog meer nieuwe modellen met moderne technologie gepland.

Kortom, de LADA is weer helemaal op de weg terug en LADA Holland heeft de dealerorganisatie in Nederland op het volledig nieuwe, uitgebreide productaanbod afgestemd. Veel dealers hebben zich aangemeld voor de vertegenwoordiging van LADA in ons land, terwijl gesprekken met meer gegadigden nog gaande zijn.�

De Kalina is een moderne auto, geproduceerd in een totaal nieuw productiecomplex en met als belangrijkste kenmerken: een fraaie moderne vormgeving, met een volledige uitrusting en gecombineerd aan een scherpe prijs. De Kalina beschikt over een elektrische stuurbekrachtiging, twee airbags, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en elektrisch bedienbare ramen voor. De optielijst is uitgebreid met onder andere zaken als te verwarmen voorstoelen, ABS en elektrisch verstelbare buitenspiegels.

De nieuwe LADA wordt aangedreven door een moderne 1.6-liter 8-kleppen motor van 59,5 kW/81 pk De eigentijdse krachtbron, voorzien van electronische brandstofinjectie, stelt de Kalina in staat een topsnelheid van 165 km/u te bereiken. De motor is uiterst zuinig en heeft een brandstofgebruik van 5,8 liter per 100 kilometer bij constant 90 km/u. Vanzelfsprekend voldoet de LADA-motor aan de Euro 4 norm.

De Kalina wordt gebouwd in een volledig nieuwe fabriek, die voornamelijk is geconstrueerd door bedrijven uit Duitsland. Een woordvoerder van Eisenmann, de producent van de robots, verklaarde tijdens de ingebruikname dat de nieuwe LADA-fabriek behoort tot de modernste in Europa.
De totale jaarproductie zal zo’n 220.000 Kalina’s bedragen.

Noordman: “De Kalina symboliseert de nieuwe toekomst van LADA en in november komt hij dus in ons land op de markt. De eerste zending is overigens al volledig verkocht, zodat een tweede order is geplaatst bij de fabriek voor een snelle levering. LADA Holland heeft met de fabriek in Rusland een langlopend contract afgesloten. Daarnaast zijn wij momenteel in onderhandeling met een vooraanstaande financieringsmaatschappij om zowel onze dealers als onze klanten een optimale financiële service te kunnen verlenen.�

Het op 1 oktober gebrachte goede nieuws over de introductie van de Kalina uit Rusland, viel samen met de viering van het 7-jarig bestaan van LADA Holland.
Categorie:
Tag(s):