donderdag, 23. februari 2006 - 22:39

Lamborghini Murciélago LP640 met 640 pk

Krachtiger, sportiever en nóg sneller: dit is de Lamborghini Murciélago LP640. De Murciélago LP640 heeft maar liefst 60 pk meer vermogen, heeft een sportiever front en is 0,4 seconden sneller in de sprint naar honderd.

In 2001 presenteerde Lamborghini de Murciélago. De nieuwe sportauto van Lamborghini was de opvolger van de Diablo. Vijf jaar later komt Lamborghini met de Murciélago LP640, een vernieuwd model op basis van de in 2001 gepresenteerde sportauto. De toevoeging LP640 staat voor de in lengterichting geplaatste motor (LP = Longitudinale Posteriore) en de cijfers ´640´ staan voor het motorvermogen. Behalve de flink gewijzigde motor heeft Lamborghini ook het exterieur en interieur bijgeschaafd en werden er diverse modificaties aan de versnellingsbak, vering, uitlaat, remmen en elektronica doorgevoerd.

Dankzij de vernieuwde voor- en achterbumper heeft de Murciélago een agressievere uitstraling gekregen. Vooral het front oogt nu veel dikker. Aan de achterkant heeft Lamborghini behalve de vernieuwde bumper en gewijzigde achterlichten ook de uitlaatpijpen aangepast. De einddempers zijn voortaan weggewerkt in de diffuser. Een nieuwe optie voor de Murciélago is de transparante motorkap die ons een blik op de V12 gunt. De zijspiegels en ruitenwissers zijn aangepast om de aërodynamica te verbeteren.

De meest belangrijke wijzigingen heeft Lamborghini aan de motor doorgevoerd. De V12 heeft een vergrote boring en slag waardoor de cilinderinhoud is toegenomen van 6.2 naar 6.5 liter. Het al niet zielige vermogen van 580 pk is toegenomen met 60 pk tot 640 pk bij 8.000 tpm. De 12 cilinder motor ontwikkelt een maximum koppel van 660 Nm bij 6.000 tpm. Behalve de vergrote cilinderinhoud hebben ook de vernieuwde krukas, nokkenassen en het uitlaatsysteem bijgedragen aan de vermogenstoename. Het toegenomen vermogen heeft geresulteerd in een flinke verbetering van de prestaties. Lamborghini laat de concurrentie weer schrikken door met de Murciélago LP640 een sprint van 0-100 km/h in 3,4 seconden neer te zetten. Daarmee is de LP640 maar liefst 0,4 seconden sneller dan zijn voorganger.

Meer vermogen en een hoger koppel stellen hogere eisen aan de aandrijflijn. Lamborghini heeft de versnellingsbak aangepast om het hogere vermogen en koppel beter aan te kunnen. Verder werd het differentieel aangepast. Standaard beschikt iedere Murciélago over permanente vierwielaandrijving. Het systeem werkt zonder elektronica en geheel zelfstandig. In normale omstandigheden wordt 70 procent van het vermogen naar de achterwielen gestuurd en 30 procent naar de voorwielen. Maar wanneer de situatie er om vraagt kan maar liefst 100% van het vermogen naar één van de beide assen worden gestuurd.

Ook het interieur kon niet ongemoeid worden gelaten. De sportstoelen hebben de grootste wijzigingen ondergaan en zijn zelfs compleet vernieuwd. Vanaf heden zullen de stoelen worden bekleed met leer dat in een ruitjesmotief is gestikt. Dit stikmotief wordt ook toegepast op de deurbekleding. Het instrumentenpaneel werd voor een groot deel aangepast en standaard monteert Lamborghini een 6,5 inch entertainmentsysteem van Kenwood. Dankzij het ´Privilegio´ programma kan iedere klant zijn Murciélago geheel naar wens aankleden. In de fabriek in Sant´Agata Bolognese kan de klant zelf de kleuren van zowel in- als exterieur bepalen en bovendien specifieke wensen laten doorvoeren.
Categorie:
Tag(s):