zondag, 10. december 2006 - 10:11

Lancering Space Shuttle in donker geslaagd

De spaceshuttle Discovery is in de nacht van zaterdag op zondag om 02.47 uur Nederlandse tijd(zaterdagavond 20.47 uur lokale tijd) gelanceerd vanaf Kennedy Space Center in Florida en begonnen aan haar reis voor de elfdaagse Celsius missie naar het internationale ruimtestation ISS. De Celsius missie is vernoemd naar de Zweedse astronoom en uitvinder van de thermometer Anders Celsius (1701-1744).

Aan boord bevinden zich 7 astronauten, waaronder voor het eerst een Zweed. De lancering die ’s-avonds in het donker plaatsvond was de eerste ‘nachtelijke’ sinds het ongeval met de Columbia begin 2003, waarbij alle zeven astronauten om het leven kwamen. Sindsdien werden er alleen overdag lanceringen uitgevoerd, zodat camera's een beter zicht hadden.

De eerste vijf uur van de missie zal de bemanning de computers en apparatuur in gereedheid brengen en wordt de robotarm van de Shuttle gecontroleerd. Zondag worden de hitteschilden op eventuele beschadiging gecontroleerd en vervolgens wordt de koppeling met het ruimtestation voorbereid en wordt de Discovery in de juiste richting gemanoeuvreerd. Volgens schema zal deze koppeling plaastvinden in de nacht van maandag op dinsdag om 00.17 Europese tijd.
Categorie:
Tag(s):