donderdag, 2. november 2006 - 18:54

Landelijke aanpak internet-oplichting

Eindhoven

De websites Marktplaats.nl en Internetoplichting.nl willen een landelijke aanpak tegen advertentiecriminaliteit. Volgens de advertentiewebsite Marktplaats en de consumentenwebsite Internetoplichting.nl worden er nog steeds nepadvertenties geplaatst door een Eindhovense bende van internetoplichters. Vorig jaar werden door de politie twaalf jongeren uit Waalre en Eindhoven opgepakt omdat zij fake-advertenties plaatsten waarin diverse dure goederen als TV's en camera's aan de man werden gebracht voor spotlage prijzen. Argeloze speurders trappen er in, maken geld over en horen vervolgens nooit meer iets van hun bestelling.

Een aantal van die bendeleden zijn reeds veroordeeld, maar volgens een medewerker van Internetoplichting worden nog steeds vrijwel dagelijks nep-advertenties geplaatst die van de bende afkomstig zouden zijn. De medewerker leidt dat af uit IP-adressen en de manier waarop via e-mail contact wordt onderhouden. De bende maakt tevens gebruik van e-mailadressen van personen die niets met de praktijken te maken hebben.

Volgens de politie valt het allemaal wel mee. Ze ontving in de laatste periode slechts een aangifte omtrent internetoplichting en dat is te weinig om een grootscheeps onderzoek te beginnen. Daarom pleiten Marktplaats.nl en Internetoplichting voor een landelijke aanpak, om zo aangiftes uit het hele land te bekijken en te zoeken naar vergelijkbare feiten.
Provincie:
Tag(s):