zaterdag, 7. oktober 2006 - 14:36

Landelijke jeugdbrandweer-wedstrijden

Capelle

Zaterdag vonden in Capelle de finales plaats van de landelijke jeugdbrandweerwedstrijden. De keuze was op Capelle gevallen, omdat de jeugdbrandweer van Capelle dit jaar haar 30-jarig bestaan viert. De winnaars van de wedstrijden worden Nederlands kampioen. Er zijn wedstrijden in twee leeftijdscategorieën, de junioren, van 12 en 16 jaar en de aspiranten tot 18 jaar. Eén van de wedstrijdbanen werd gespeeld in en om het gemeentehuis. De Jeugdbrandweer Nederland bestaat uit ongeveer 150 korpsen.

Deelnemende korpsen zijn bij de junioren: Hagestein, Amerongen, Veenendaal, Roosendaal, Ede, Mierlo, Neder-Betuwe, Huizen, Middelburg en Zwolle.
Bij de aspiranten zijn dit: Roosendaal, Westerschouwen 1 en 2, Haaften, Hagestein, Goes, Ede, Heeze-Leende, Dongen en Hoogezand-Sappermeer.

Jeugdbrandweer
De jeugdbrandweer bestaat uit jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die op de een of andere manier interesse voor de brandweer hebben. Op 18-jarige leeftijd eindigt het jeugdlidmaatschap en kunnen zij bij de ‘echte’ brandweer. Bij de jeugdbrandweer ligt de nadruk op sportief bezig zijn en het spelenderwijs leren van de beginselen van de organisatie en werkwijze van de brandweer. Het voornaamste is dat de jeugdleden als team met elkaar leren werken en weten wie wat doet en blindelings op elkaar leren vertrouwen. Dit gaat op voor de jeugdbrandweer, maar zeker ook later voor de echte brandweer.

Leden van het brandweerkorps verzorgen de opleiding van de jeugdleden. De opleiding bestaat uit zowel praktische als theoretische lessen in en rond de brandweerkazerne. Ook wordt regelmatig gesport. De jeugdbrandweer wordt ook wel eens de kweekvijver van de brandweer genoemd. Dat geldt ook voor Capelle, waar ongeveer 25% van het huidige korps bestaat uit leden die zijn doorgestroomd vanuit de jeugdbrandweer.
Provincie:
Tag(s):