donderdag, 19. januari 2006 - 11:34

Lantaarn verlichting wordt sms-gestuurd

Utrecht

De openbare verlichting in Utrecht wordt vanaf januari 2006 aan- en uitgeschakeld met behulp van een sms'je. De gemeente Utrecht kan voortaan heel flexibel het tijdstip bepalen wanneer en waar de openbare verlichting aan en uit gaat. Tot nu toe werd op vaste tijdstippen geschakeld, met behulp van een toonfrequent signaal of schakelklokken. Door met sms te schakelen wordt enorm bespaard op energiekosten en bovendien op de kosten van de toonfrequentsignalen.

De sms-dienst, opgezet door Telfort, ITN en OrcaGroup is een innovatieve ontwikkeling van het Ingenieursbureau van de gemeente Utrecht. Het systeem werkt door vanaf een centraal punt in de stad via lichtmeting in- en uitschakelcommando's te geven, door middel van sms. Dus voortaan brandt de openbare verlichting alleen als het echt nodig is.

Arthur Klink, senior adviseur bij het ingenieursbureau Utrecht: 'Het systeem werkt volledig geautomatiseerd, zodat we er geen omkijken naar hebben en is zeer bedrijfszeker'.
Het nieuwe systeem geeft bovendien via sms-berichten ook feedback vanuit de verschillende voedingskasten naar de dienst Stadswerken. Op deze manier is men direct op de hoogte van storingen. Vroeger was men hiervoor afhankelijk van meldingen van de burger of politie, vanaf nu dus niet meer. De gemeente Utrecht verwacht dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat alle 500 oude kasten zijn omgebouwd. Op dit moment zijn er 50 voedingskasten in de wijk Leidsche Rijn voorzien van het nieuwe systeem wat inhoud dat er nu al tussen de 7000 en 10.000 lantaarnpalen ‘sms-gestuurd’ worden.

Ook de afdeling cameratoezicht van de politie in Utrecht heeft veel interesse in deze toepassing, omdat de politie hiermee zelf in staat is verlichting, afhankelijk van de behoefte, bij of af te schakelen.
Provincie:
Tag(s):