vrijdag, 10. maart 2006 - 10:45

Leden Hofstadgroep horen vonnis

Amsterdam

In de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp hoorde de veertien vermeende leden van de Hofstadgroep vrijdag de uitspraak van het vonnis van de rechter aan. De straffen die het Openbaar Ministerie eiste liepen uiteen van 15 maanden tot 20 jaar celstraf.

Mohammed B. die wordt gezien als de spin in het vermeende terreur-netwerk kreeg overigens geen straf opgelegd omdat hij al levenslang heeft voor de moord op Theo van Gogh.

Van de veertien verdachten werden vijf vrijgesproken (Jermaine W., Nadir A., Rachid B., Mohamed El B. en Zakaria T.). De rechtbank achtte de overige negen verdachten, onder wie Mohammed B., allen schuldig aan deelneming aan een criminele organisatie en deelnemening aan een terroristische organisatie.

Twee van deze negen verdachten, Jason W. en Ismael A., werden bovendien schuldig bevonden aan het medeplegen van poging tot moord, meermalen gepleegd, en het medeplegen van overtreding van de Wet wapens en munitie. Jason W. en Ismael A. werden veroordeeld tot respectievelijk 15 en 13 jaar gevangenisstraf.

Eén verdachte, Nouriddin El F., werd schuldig bevonden aan deelneming aan een criminele organisatie en deelneming aan een terroristische organisatie, alsmede aan het overtreden van de Wet wapens en munitie. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

Aan Mohammed B., die op 26 juli 2005 tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld wegens de moord op Theo van Gogh, kon de rechtbank ingevolge het wettelijk stelsel geen straf meer opleggen. Naar het oordeel van de rechtbank was hij de initiator en de leider van de groep jongens die hij om zich heen verzamelde.

De overige acht verdachten werden veroordeeld tot straffen van 1 jaar (Youssef E.), 18 maanden (Zine Labidine A. en Mohamed Fahmi B.) en 2 jaar (Mohamed El M. en Ahmed H.).
Provincie:
Tag(s):