woensdag, 8. maart 2006 - 11:33

Leerlingen maken zich op voor elfsteden solar race

Sneek

Zoals al eens eerder gemeld zijn de MBO-leerlingen van de Friese Poort in Sneek druk bezig met het maken van een solar boot. Deze leerlingen doen mee met de elfstedentocht op zonne-energie. De Frisian Nuon Solar Challenge start op 26 juni en eindigt op 1 juli.

Maandenlange voorbereidingen monden nu uit in het bouwen van de boot.

Zelf hadden de heren al een concept gemaakt voor de winnende boot. Met dit concept zijn ze naar een ontwerper gestapt die o.a. boten heeft ontworpen voor de Volvo ocean race, en daarmee ook nog eerste plaatsen heeft behaald. De ontwerper heeft hun concept bekeken en vervolgens hun idee van de baan geveegd. 'Vreselijk als er zo over je concept gedacht wordt maar we willen wel winnen en de ontwerper zal het dan wel weten', zegt Erik van der Beek. De leerlingen zijn vervolgens samen met de ontwerper om de tafel gaan zitten.

Voor 3 weken terug is het team begonnen met de bouw van de boot. Dit gebeurd bij Breehorn BV in Woudsend. Samen zijn ze een partnerschap aangegaan en Breehorn is hun grootste sponsor. Het bedrijf heeft een gedeelte van hun werkvloer beschikbaar gesteld evenals materialen voor het bouwen van de boot. Het begin is er. De hoofddrijver is helemaal handgemaakt en gisteren is het kostbare carbon aangebracht. Hoe de boot er uiteindelijk uitgaat zien blijft natuurlijk strikt geheim, de concurrentie is groot en hun ideeën mogen niet gekopieerd worden.

Op de boot komen in totaal 6 zonnepanelen. Elke boot die in de race meedoet krijgt 6 panelen in bruikleen. 1 zonnepaneel staat al voor € 1200 en dragen een gewicht van 14 kilo per stuk.
'De aandrijving van de boot is natuurlijk ook heel belangrijk. De zonnepanelen kunnen zorgen voor 2 pk en daar moet wel een geschikte elektromotor voor gevonden worden. Voor dit onderdeel zijn ze in onderhandeling met een bedrijf uit Duitsland', zegt Erik. 'Of het bedrijf dit wil sponsoren is nog niet bekend, het zou wel grandioos zijn aangezien dat de boot, als hij af is, zo rond de € 30.000 gaat kosten. Alle sponsoring is welkom, ook in natura'.

Wie de elfstedentocht gaat varen was geen moeilijke vraag. De stuurlui zijn niet uitgezocht op wie er de leukste of de liefste is, de stuurman mag gewoonweg niet zwaarder zijn dan 70 kilo en niet breder in de heupen dan 42 centimeter. Erik van der Beek en Jentsje de Vreeze kwamen al snel in aanmerking voor deze rol.

Op school hebben de leerlingen een lokaal tot hun beschikking gekregen die alleen toegankelijk is voor het solar team. Als de bouw van de boot in Woudsend klaar is, wordt deze naar Sneek vervoerd. Op de houtafdeling is een ruimte vrij gemaakt voor de solarboot. Hier wordt de elektronica en de aandrijving in de boot gezet en verder afgemaakt. De planning is om midden april een proefvaart te gaan maken en het klunen te oefenen.

De naam van de boot is ook bekend. Er was hiervoor een prijsvraag opgezet. Diegene die de origineelste naam kon bedenken won een mp-3 speler en de naam zou op de boot komen.
Uit 300 inzendingen is de volgende naam gekozen: Forza Loron, dit betekent zonnekracht in het Timorees.

ROC Friese Poort is goed vertegenwoordigd bij de elfstedentocht. De afdeling bouwkunde is met hun ingezonden ontwerp voor het podium als beste uit de bus gekomen. Zij zullen deze dan ook gaan bouwen.

Sponsoring is, wat al eerder genoemd werd van harte welkom. Of het nou geld is of in natura. Er kan nog gekozen worden om je naam te plaatsen op de boot, kleding, het podium of op de website www.solar-team.nl.

Houdt het nieuws in de gaten want het belooft een spannende race te worden.

Lees ook: MBO neemt het op tegen universiteiten
Provincie:
Tag(s):