woensdag, 28. juni 2006 - 12:24

Leeuwarden en Heerenveen zijn topgemeenten

Leeuwarden

In Leeuwarden is het uitstekend wonen, werken en recreëren. Dat is nu ook objectief vastgesteld. De Friese hoofdstad staat nummer 11 en het Friese Haagje zelfs op nummer 7 van de Elsevier-ranglijst van beste gemeenten. Op nummer 1 staat Naarden, hekkensluiter op de 450e plaats is de Gelderse gemeente Westervoort.

De plaats op de ranglijst hangt af van de kwaliteit van het woongebied, de aanwezigheid van scholen en winkels, de beschikbaarheid van zorg, de veiligheid, bereikbaarheid, mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en het sociale klimaat.

Leeuwarden, op weg naar 100.000 inwoners, scoort op al die criteria gemiddeld zeer hoog en bovendien heeft Leeuwarden ook nog eens veel betaalbare woningen.

Op de ranglijst van beste gemeenten doet Fryslân het trouwens helemaal goed. In de top 50 van Nederlandse gemeenten komen maar liefst vijf Friese gemeenten voor: Heerenveen (7), Sneek (24), Dongeradeel (32) en Bolsward (37).

Wethouder Roel Sluiter(Leeuwarden) van Zorg en Opvang, Wonen en Grotestedenbeleid is zeer gelukkig met de hoge waardering voor Leeuwarden. ‘Het heeft me verrast, maar het is wel helemaal terecht. Leeuwarden is een buitengewoon aantrekkelijke middelgrote stad in een prachtig landschap. Een stad op menselijke maat, met een oud centrum, veel water en ouderwetse vriendelijkheid. En we hebben hier geweldige voorzieningen: een uitstekend ziekenhuis, mooie theaters, bioscopen en goede bibliotheken.’

Op de scorelijst van Elsevier wegen al die aspecten mee. Tevens is gekeken naar de economische bedrijvigheid. Op dat punt presteert Leeuwarden ook uitstekend. Er is veel bedrijvigheid en dus ook veel werkgelegenheid, er worden steeds nieuwe kantoren gebouwd en er zijn ook flink wat starters. De bereikbaarheid per auto is redelijk, de bereikbaarheid per trein is zeer goed. Bovendien is Leeuwarden een leuke stad om uit te gaan: met theaters, bioscopen en een overvloed aan restaurants, eetcafés en discotheken.

Minpuntjes zijn er volgens Elsevier ook: de veiligheid bijvoorbeeld, gemeten in misdrijven, vernielingen en baldadigheid.. Maar dat probleem kennen andere steden ook. Net als problemen met het sociale klimaat. Er is veel jeugdwerkloosheid en jongeren geven overlast. Leeuwarden heeft bovendien vanouds een hoger aantal uitkeringsgerechtigden en wat minder topverdieners. Maar dat laatste begint te veranderen: Leeuwarden blijkt ook steeds aantrekkelijker voor hogere inkomens.

Wethouder Sluiter denkt de hoge positie op de ranglijst in de toekomst vast te kunnen houden. Met trots: ‘We staan boven Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.’ En misschien streeft Leeuwarden de volgende keer Heerenveen, nu op nummer 7, wel voorbij. ‘Heerenveen heeft geweldige sportvoorzieningen, maar Leeuwarden heeft een veel mooiere binnenstad. Heerenveen is een stuk kleiner, daar moet je van houden. Ik houd meer van de schaal van Leeuwarden.’

De 8 sterkste punten van Leeuwarden
Historische panden
Onderwijs
Winkels
Verkeersveiligheid
Bereikbaarheid per trein
Economische bedrijvigheid
Uitgaan en restaurants
Cultuurvoorzieningen
Provincie:
Tag(s):