donderdag, 25. mei 2006 - 8:31

Leeuwarden mag miljoenen-project doorzetten

Leeuwarden

De Leeuwarder bevolking heeft zich op woensdag 24 mei uitgesproken over een “voor of tegen� het project Nieuw Zaailand. Het referendum is het eerste in de geschiedenis van Leeuwarden. Het project Nieuw Zaailand is een samenwerkings-project tussen de gemeente Leeuwarden, de provincie Fryslân, het Fries Museum en ING Real Estate. Namens de landelijke overheid heeft het Ministerie van VROM een Birk-subsidie toegekend van 10,4 miljoen euro.

Het project betreft de herinrichting van het Wilhelmina-plein in het centrum van Leeuwarden. Belangrijkste onderdelen zijn de verplaatsing van het Fries Museum naar het Wilhelminaplein,  de renovatie van het huidige winkelcentrum Zaailand en de bouw van een pleinwand langs het Wilhelminaplein. Burgemeester Geert Dales maakte de uitslag bekend tijdens een drukbezochte bijeenkomst in de raadzaal van het Stadhuis van Leeuwarden.

Van de 72.633 stemgerechtigden hebben 31.259 Leeuwarders hun stem uitgebracht. Dat is een opkomstpercentage van 43,07%. Voor een gekwalificeerde meerderheid is het nodig dat 30% van de kiesgerechtigden voor of tegen het project stemt. Dat betekent tenminste 21.790 stemmen voor of tegen het project.
Provincie:
Tag(s):