vrijdag, 22. september 2006 - 8:39

Legendarisch REM-eiland zaterdag gesloopt

Noordwijk

Zaterdag wordt gestart met de sloop van de Meetpost Noordwijk, beter bekend als het REM-eiland. Als het weer het toelaat zullen zowel Nederlandse als Belgische bedrijven met de sloop een aanvang maken.

Het REM eiland staat al 40 jaar in de Noordzee op ongeveer 10 kilometer uit de kust van Noordwijk. Nadat in 1963 de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM) was gesticht, werd het eiland ingericht als commercieel zendstation. De Nederlandse overheid verbood in die tijd nog het uitzenden van reclameboodschappen. Op 15 augustus 1964 begonnen de reguliere uitzendingen, maar al op 17 december liet de overheid door de Koninklijke Marine alle zendapparatuur confisqueren. Uit de REM is de later legale omroep TROS voortgekomen. Het eiland was vanaf 1974 in gebruik bij Rijkswaterstaat, als de Meetpost Noordwijk.

Het eiland is een unieke plek in zee waar dagelijks bruinvissen en kleine dolfijnsoorten te zien zijn. Veel Nederlanders kennen het REM eiland en voor honderdduizenden bewoners en bezoekers van de Hollandse kust, is het REM eiland altijd een bijzondere, welhaast mythische plek geweest, waar de wieg voor de huidige commerciële omroepen heeft gestaan.
Provincie:
Tag(s):