vrijdag, 1. september 2006 - 18:47

Lesbordje op politiewagen

Amsterdam

Per 1 september 2006 zullen alle politieonderwijsvoertuigen op de openbare weg duidelijk herkenbaar zijn als lesvoertuig. De onderwijsvoertuigen zijn voortaan te herkennen aan blauwe L-stickers op de bumpers. De achter- en zijkanten vermelden Rijopleiding. Daarnaast dragen docenten, studenten en examinatoren van de motoropleidingen vanaf 1 september 2006 een opvallend geel hesje, voorzien van de tekst 'Rijopleiding'.

Gebleken is dat lessituaties op de openbare weg in opvallende politievoertuigen kunnen leiden tot onbegrip en irritatie bij medeweggebruikers. Omdat het een lessituatie betreft, ontbreekt immers de (dringende) politietaak en vinden overtredingen ogenschijnlijk zonder noodzaak plaats. Men ziet bijvoorbeeld de bestuurder van een politievoertuig een rood
verkeerslicht negeren, terwijl hij honderd meter verderop rustig langs de kant van de weg gaat staan.

Omdat het aantal agenten in opleiding de komende jaren toeneemt, zal er ook vaker op de openbare weg worden geoefend. In de toekomst kunnen weggebruikers dus vaker te maken krijgen met deze situatie. De Politieacademie voert daarom per 1 september de maatregel in om de politieonderwijsvoertuigen als zodanig herkenbaar te maken.
Provincie:
Tag(s):