dinsdag, 14. maart 2006 - 21:45

Lesrooster via gsm

Amsterdam

Het Instituut voor Media en Informatie Management (MIM) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft maandag als eerste onderwijsinstelling in de wereld de interactieve studentenkaart geïntroduceerd. Studenten krijgen een speciale code op hun studentenkaart die zij kunnen scannen met de camera van hun mobiele telefoon. Zo hebben zij overal en altijd toegang tot hun webmail, lesroosters en andere studiegegevens. Dat heeft de HvA bekendgemaakt.

MIM heeft hiermee een wereldprimeur aldus directeur Peter van Gorsel. ‘Bijna alle HvA-studenten hebben een mobiele telefoon met camera en maar 60% heeft in hun kamer/appartement direct beschikking over een pc. Dat was een van de redenen om met ShotCodes te gaan werken. Nu kunnen studenten via de telefoon hun rooster opvragen en e-mails lezen en versturen.

En de mogelijkheden worden nog uitgebreid.’ Wie in de toekomst bijvoorbeeld langs een aankondiging loopt voor een workshop, kan alle relevante informatie direct opvragen en naar het eigen e-mailadres laten sturen door het scannen van de code.

Het betreft een creatieve toepassing van de zogeheten ShotCode, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf OP3. De ShotCode lijkt op een dartboard of schietschijf en is een speciaal voor de mobiele telefoon ontwikkelde barcode.

Bezitters van een mobiele telefoon met camera hebben via de ShotCode snel, dus zonder het handmatig invoeren van internetadressen, toegang tot online informatie. ‘Dat scheelt op het mobieltje toch zo'n vijftig keer een toets indrukken’, vertelt Dennis Timmermans, partner in OP3. ‘Onze software tovert de cameratelefoon om tot een scanner want een internetadres intikken is gewoonweg niet te doen. Na het scannen van een ShotCode belandt de gebruiker automatisch op het gewenste webadres. Hier komen geen dure MMS-berichten aan te pas.’

De technologie is nu zelf uit te testen. Verdere instructies staan op www.shotcode.com/hva. De afgebeelde ShotCode is van een HvA-testaccount en bevat de functionaliteiten zoals die gebruikt gaan worden door het MIM. Het wachtwoord shot#code (alleen kleine letters) leidt naar het rooster en naar de e-mailfunctionaliteit. De pagina is rond de 10KB groot.

Kijk naar de foto voor een test met een werkzame HvA ShotCode van een fictieve student en probeer het zelf!
Categorie:
Tag(s):