dinsdag, 25. juli 2006 - 21:48

Let op ouderen tijdens hittegolf

Assen

Veel ouderen hebben last van de warmte. Zeker als de temperaturen boven de 30 graden komen. Daarom geeft de gemeente Assen een aantal tips hoe met name ouderen het beste de tropische temperaturen kunnen doorstaan. De gemeente sluit hiermee aan bij de campagne van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Vooral hulpbehoevende ouderen lopen bij hoge temperaturen een verhoogd gezondheidsrisico. Zij kunnen moeilijker hun lichaamstemperatuur reguleren. Ook uitputting en uitdroging als gevolg van verminderde transpiratie en te weinig drinken liggen op de loer.

De tips om goed om te gaan met de tropische temperaturen zijn opgesteld in samenwerking met de GGD Drenthe en de Stichting Ouderenwerk Assen (SOWA). In totaal gaat het om negen tips:

1 Drink minstens twee liter water per dag (meer als u veel transpireert), ook als u geen dorst heeft, en drink verspreid over de dag. Neem water mee als u naar buiten gaat. Wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken.

2 Denk aan uw huid wanneer u naar buitengaat! Smeer de onbedekte huid goed in met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

3 Vermijd als het erg warm is buiten te komen.

4 Draag lichte en luchtige kleding, het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels. Bedek uw hoofd met een zonnehoed of pet wanneer u naar buiten gaat.

5 Houd de warmte zoveel mogelijk buiten. Door zonnewering te gebruiken en deuren en ramen overdag dicht te houden en ’s avonds en ’s nachts maximaal te luchten.

6 Als u het warm heeft, maak dan uw gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig. Een nat washandje of ijszak werken ook verkoelend.

7 Vermijd overmatige inspanningen en neem veel rust.

8 Woont u alleen, heeft u gezondheidsklachten en veel last van de warmte, vraag uw buren of familieleden dan een extra oogje in het zeil te houden of u regelmatig even te bellen.

9 Ga met gezondheidsklachten naar de huisarts. Vraag uw huisarts of apotheker om advies wanneer u medicijnen gebruikt die vocht afdrijven of inwerken op de geestelijke toestand.
Provincie:
Tag(s):