dinsdag, 13. juni 2006 - 21:07

Levenslang voor de zogenaamde Beul van Twente

Almelo

Rudolf K. is door de rechtbank in Almelo overeenkomstig de vordering van de officier van justitie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor één moord, drie pogingen tot moord en het verminken en doden van een groot aantal dieren. Zowel de verdachte als de officier van justitie hebben hoger beroep ingesteld.

Tussen 2000 en 2004 heeft K. in Enschede één moord en drie pogingen tot moord gepleegd en in de driehoek Enschede-Oldenzaal-Hengelo (O) een grote hoeveelheid dieren op weerzinwekkende wijze verminkt of gedood. Hij gebruikte daartoe altijd een mes. Daarmee stak hij zijn slachtoffers, naar eigen zeggen, om ze door bloedverlies te verzwakken. Daarna leefde hij onder andere vaak zijn seksuele driften uit. Zijn optreden heeft, in het bijzonder in Twente, grote onrust veroorzaakt.

In hoger beroep is het hof tot dezelfde bewezen-verklaring als de rechtbank gekomen en heeft het hof de verdachte eveneens tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Over K. is door een psychiater en een psycholoog van het Pieter Baan Centrum gerapporteerd. Zij zijn ook ter terechtzitting van het hof als deskundigen gehoord. Bij K. is sprake van een ernstige psychopathie. Hij wordt "polyform pervers" genoemd. Ook woede en agressie spelen een belangrijke rol.

Het hof was dan ook van oordeel dat slechts één straf in aanmerking komt: een levenslange gevangenisstraf. Die straf biedt meer zekerheid dat de samenleving gevrijwaard blijft van het gevaar dat de verdachte vormt voor mens en dier dan TBS met dwangverpleging.
Provincie:
Tag(s):