woensdag, 29. november 2006 - 22:59

Licht uit op de wallen?

Amsterdam

De gemeente Amsterdam maakt donderdag bekend of de vergunningen van een aantal grote seksondernemers op de Amsterdamse Wallen worden ingetrokken. Reden voor deze actie is dat de gemeente vermoedt dat criminelen massaal geld hebben gestoken in de Wallen om het op die manier wit te kunnen wassen.

Omdat politie en justitie nooit duidelijk inzicht hebben gekregen op de geldstromen bij deze ondernemers heeft Amsterdam een zogenaamd Bibob-team op de ondernemers afgestuurd. Dit meldt het actualiteitenprogramma Nova woensdagavond.

De Wet BIBOB geeft bestuursorganen een extra instrument in handen om de integriteit te controleren van partners met wie zij zaken doen. Zoals bijvoorbeeld aanvragers van bepaalde vergunningen en subsidies en gegadigden voor bepaalde overheidsopdrachten. Dit om te voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit faciliteert.

De seksondernemers die het Bibob-team niet kunnen overtuigen dat ze legaal werken raken dus hun vergunning kwijt. In een interview in NOVA zegt Charles Geerts, beter bekend als dikke Charles, de grootste seksondernemer van de Wallen, dat hij geen geld wit wast.

Hij zegt in het interview wel dat wanneer de gemeente zijn vergunningen intrekt dat hij al zijn 67 ramen 'op zwart gooit'. Hierdoor zal het karakteristieke ‘Red Light District’, dat vele toeristen naar Amsterdam trekt verdwijnen en zal dit economisch voor Amsterdam een grote klap betekenen.
Provincie:
Tag(s):