donderdag, 29. juni 2006 - 9:21

Lieveheersbeestjes in de aanval

Schouwen Duiveland

In opdracht van de gemeente gaat het bedrijf BTL-bomendienst BV uit Apeldoorn maandag 3 juli aan de slag met het bestrijden van bladluis. Dit gebeurt door de bomen met luis te voorzien van zakjes met larven van Nederlandse lieveheersbeestjes. Vorig jaar begon de gemeente met het inzetten van lieveheersbeestjes bij de bestrijding van bladluis. De resultaten waren toen zo positief dat besloten is om deze vorm van bestrijding ook dit jaar toe te passen.

Deze milieuvriendelijke bestrijdingsmethode wordt gebruikt voor de lindebomen aan het Havenpark de Oude Haven en in de Manhuisstraat (parkeerterrein) in Zierikzee. In Noordgouwe worden de larven uitgezet in de lindebomen aan de Ring, de Vijverberg, de van Eldikstraat en in de Pauwstraat. Datzelfde geldt ook voor enkele esdoorns in de d’Aillystraat en langs de Zaagmolen in Zierikzee.

In de zomer hebben veel bomen bladluis. Dit komt met name voor bij lindebomen en esdoorns. Vooral op locaties met veel publiek en verkeer, kan dit voor overlast zorgen, omdat de luizen een plakkerige substantie (honingdauw) afscheiden die lastig te verwijderen is. Tot 2005 bestreed de gemeente dit probleem met het injecteren van de bomen, waardoor de luis van binnenuit werd aangepakt. Het bestrijdingsmiddel dat daarbij werd gebruikt, is sinds 2005 verboden.

De gemeente heeft daarom gekozen voor een biologisch verantwoorde aanpak van dit probleem door het inzetten van (larven) van Nederlandse lieveheersbeestjes. Door deze larven in speciale zakjes in de bomen te plaatsen kunnen zich daar lieveheersbeestjes ontwikkelen, die korte metten maken met de bladluis. Belangrijk is dat deze larven precies op het juiste tijdstip worden uitgezet. De gemeente heeft voor deze methode het bedrijf BTL-bomendienst ingeschakeld dat deze methode al enige jaren met succes toepast.
Provincie:
Tag(s):