maandag, 14. augustus 2006 - 16:19

LLTB wil oplossing voor ganzenoverlast

Heel

De LLTB wil op korte termijn een oplossing voor de ganzenoverlast aan de Maasplassen. Dit meldt de organisatie vandaag op haar website.

Gedeputeerde Ger Driessen (CDA) bezoekt komende week buurtschap Osen in de gemeente Heel, om te zien hoe groot de overlast van overzomerende ganzen is in het gebied. Het gebied is slechts exemplarisch voor het ganzenprobleem dat eigenlijk bij de gehele Limburgse Maasplassen en delen van Noord-Limburg speelt.
Volgens de LLTB is het hoog tijd dat er een structurele oplossing komt voor de overlast. Doel van de LLTB is het voorkomen en beperken van schade. Een op voorhand vastgesteld aantal af te schieten ganzen is volgens LLTB-beleidsmedewerker Bert Vergoossen geen goed systeem. ,,Op dit moment staat dat quotum een acute aanpak in de weg’’, meent Vergoossen. ,,Vorig jaar mochten er in dit gebied 150 ganzen worden geschoten en later is dat aantal naar boven bijgesteld.’’

In beginsel gaat het de LLTB echter niet om aantallen, maar wil zij effectief schade bestrijden. Op korte termijn zal het in de praktijk toch neerkomen op het verhogen van het toegestane aantal te schieten ganzen. Op de lange termijn ziet de LLTB in populatiebeheer een mogelijke aanpak voor het probleem.
Provincie:
Tag(s):