dinsdag, 14. februari 2006 - 13:17

Loslopende hond kost 50 euro

De gemeente Apeldoorn gaat de komende weken strenger controleren op naleving van de regels voor het uitlaten van honden. Uit de leefbaarheidenquêtes die de gemeente onder haar inwoners houdt, is hondenpoep een regelmatig terug-kerend onderwerp die bij bewoners veel ergernis op roept.

Hondenbezitters worden geacht hun hond aangelijnd uit te laten. Op de zogenoemde hondenuitlaatplaatsen kunnen honden vrij rennen en stoeien, zolang deze anderen niet lastig vallen. Daarnaast mogen honden op deze uitlaatplaatsen vrij hun behoeften doen.

De hondenuitlaatplaatsen worden aangegeven met blauwe borden met daarop in het wit afgebeeld een hond. Honden mogen overigens ook op de grotere plekken met struiken in het openbaar groen vrij hun behoefte doen. Op straat, de gazonnen en kinderspeelplaatsen is dit echter niet toegestaan. De hondenbezitter moet de uitwerpselen dan opruimen. Houdt de hondenbezitter zich niet aan de regels dan kan hij een boete tegemoet zien vanaf 50 euro.

Strengere handhaving van de regels is een van de verbeterpunten uit de evaluatie van het hondenbeleid dat de gemeente onlangs heeft gehouden met de wijkraden Welgelegen, Centrum en enkele hondenbezitters. De gemeente Apeldoorn heeft samen met deze vertegenwoordigers onder begeleiding van het Van Hall instituut het afgelopen jaar haar hondenbeleid onder de loep genomen.

Naast handhaving kwamen verbeterpunten naar voren als het uitbreiden van het aantal hondenuitlaatplaatsen in de stad en het aantal hondenafvalbakken in de binnenstad, maar ook het creëren van meer bekendheid met de regels.
Provincie:
Tag(s):